PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Çikolata Yapım Teknikleri
AŞÇ257
2
2 + 2
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze / Örgün / Uygulamalı / Türkçe)
Amaç
Dersin amacı çikolata ve kakao ürünlerinin işleme yöntemlerini, çikolata yapımını, çikolata ve kakaonun tarihçesini ve önemini uygulama eşliğinde aktarmaktır.
Ders İçeriği
Çikolatanın tarihçesi, çikolata malzemeleri ve ekipmanları, temperleme ve şekil verme, çikolata dekorları, dolgulu çikolatalar, ganaj, truffle, rocher, çikolatalı tatlılar
Hafta
Konu
1
Kakaonun Kökeni ve Çikolata Tarihi
2
Temel Çikolata Malzemeleri ve Ekipmanları
3
Çikolata Temperleme ve Şekillendirme
4
Kalıpla Çikolata Şekillendirme
5
Çikolata Dekorları
6
Dolgulu Çikolatalar
7
Dolgulu Çikolatalar
8
Dolgulu Çikolatalar
9
Ganaj
10
Roche Çikolata
11
Truffle
12
Çikolatalı Tatlılar
13
Çikolatalı Tatlılar
14
Çikolatalı Tatlılar
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Çikolatanın temel unsurlarını açıklayabilecek
5
5
-
-
-
-
5
-
-
5
-
-
Çikolatanın tarihçesini açıklayabilecek
5
-
-
-
-
-
-
-
4
-
-
-
Temel çikolata yapımını açıklayabilecek
5
5
-
-
-
4
5
-
-
5
5
-
Temel çikolata yapımını Temel çikolata yapım tekniklerini açıklayabilecek ve uygulayabilecek
5
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Temperleme yöntemini uygulayabilecek
5
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
5
3,4
-
-
-
0,8
2
-
0,8
2
1
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/337147