PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Gastronomi Uygulamalarının Temelleri
TRZ425
7
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün, yüzyüze)
Amaç
Turizm işletmelerinin bir parçası olan gastronomi uygulamalarıyla ilgili temel bilgilerin verilmesi.
Ders İçeriği
Gastronomiyle ilgili kavramlar, turizm ve gastronomi ilişkisi, kişilerin lezzet algıları ve yiyecek seçimlerini etkileyen kültürel faktörler, yiyecek ve içeceklerin özelliklerini algılamaya yarayan duyular.
Ders Veren
Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ
Hafta
Konu
1
Dersin içeriği ve amacı
2
Gastronomiyle ilgili kavramlar
3
Gastronominin farklı boyutları ve turistik ürün olarak gastronomi
4
Sürdürülebilirlik ve gastronomi
5
Yerel ve küresel bakış açısıyla gastronomi
6
Gastronomide akımlar (moleküler gastronomi, gastrofizik, nörogastronomi, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, organik tarım, yeşil restoranlar, slow food vb.)
7
Gastronomi ile ilgili akımlar (moleküler gastronomi, gastrofizik, nörogastronomi, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, organik tarım, yeşil restoranlar, slow food vb.), Ara sınav
8
Gastronomi ile ilgili akımlar (moleküler gastronomi, gastrofizik, nörogastronomi, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, organik tarım, yeşil restoranlar, slow food vb.)
9
Gastronomi ile ilgili akımlar (moleküler gastronomi, gastrofizik, nörogastronomi, fonksiyonel gıdalar, yenilebilir böcekler, organik tarım, yeşil restoranlar, slow food vb.)
10
Coğrafi işaretler
11
Gıdaların kalite özellikleri
12
Gıdaların kalite özelliklerinin algılanması ve duyusal analizler
13
Kişilerin lezzet algıları ve lezzet algılarına etki eden faktörler
14
Gastronominin geleceği ve turizme etkisi
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Lezzet olgusunu bilimsel çerçevede tanımlamak ve öğrenmek.
4
1
1
0
1
1
0
0
0
0
0
0
0
1
-
-
-
Kişilerin lezzet algıları ve yiyecek seçimlerini etkileyen kültürel faktörleri değerlendirmek.
4
1
1
1
1
2
0
0
0
0
0
0
1
1
-
-
-
Turizm ve gastronomi ilişkisini değerlendirmek.
5
5
5
2
4
3
0
0
0
0
2
2
4
3
-
-
-
Gastronominin temel ilkelerini tarih, kültür ve coğrafya gibi tüm açılardan değerlendirmek.
5
5
3
2
4
3
0
0
0
0
2
2
3
3
-
-
-
Ortalama Değer
4,5
3
2,5
1,25
2,5
2,25
0
0
0
0
1
1
2
2
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349104