PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Mekan Tasarımı ve Konsept
TRZ422
8
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün)
Amaç
Turizm işletmelerinde tüm mekanlarda kullanılan materyallerin işletme politikası ile doğru orantılı oluşan hizmet imajına uygun tek tip dizayn ve estetiğin yaratılması ve sürekliliğinin sağlanması ile ilgili ilkeleri kavrayabilmek.
Ders İçeriği
Tasarım, dekorasyon, renkler, ışık, mobilyalar, mefruşatlar, ısı ve ses yalıtımı, bitkiler, otel tasarımı
Hafta
Konu
1
Mekân, tasarım ve konsept kavramları
2
Tasarım elemanları ve mekânsal algı
3
Tasarım ilkeleri ve işlevsellik
4
Turizm işletmelerinde iç mekân tasarımı
5
Turizm işletmelerinde dış mekân tasarımı
6
Konsept geliştirme ve marka kimliği
7
Kültür, yerellik ve sürdürülebilirlik
8
Ara sınav
9
Türkiye’de turizm işletmelerinde mekân tasarımı
10
Dünyada turizm işletmelerinde mekân tasarımı
11
İşlevsel planlama ve ergonomi
12
Malzeme ve renk kullanımı
13
Teknoloji ve dijital mekân tasarımı
14
Örnek olay ve konsept analizi
15
Genel değerlendirme
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Tasarım elemanlarını ve ilkelerini tanır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
-
-
-
Dünyadaki ve Türkiye'deki turizm işletmelerinin tasarım örneklerini öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
-
-
Turizm işletmelerinde iç ve dış mekan tasarımını öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
Mekan ve tasarım kavramlarını tanır.
-
-
-
-
-
-
-
-
4
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
1
-
-
1,25
1,25
-
-
-
1,25
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349113