PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
İş Sağlığı ve Güvenliği
TRZ438
8
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün, yüz yüze)
Amaç
İş sağlığı ve güvenliği alanında temel teorik bilgilerin, mevzuatta bulunan temel yükümlülüklerin öğretilmesi; turizm sektörü özelinde yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri, sonuçları ve önlenmesiyle ilgili bilgilerin verilmesi.
Ders İçeriği
İş sağlığı ve güvenliğinin kavramsal çerçevesi; iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri, sonuçları ve önlenmesi ile ilgili temel bilgiler; risk değerlendirmesi ve yönetimi; turizm sektörü özelinde iş sağlığı ve güvenliği.
Hafta
Konu
1
Dersin amacı ve içeriği.
2
İş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi
3
İş sağlığı ve güvenliği kapsamında temel kavramlar.
4
İş sağlığı ve güvenlik kültürü.
5
İş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi ve yönetimi.
6
İş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi ve yönetimi.
7
Ara sınav
8
Hukuksal açıdan iş kazaları ve meslek hastalıkları.
9
Meslek hastalıkları ve korunma yolları.
10
İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili mevzuat.
11
Turizm sektöründe iş kazaları ve meslek hastalıklarının analizi.
12
Turizm sektöründe iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tehlikeler.
13
Turizm sektöründe acil durumlar ve önlemleri.
14
Turizm sektöründe riskler ve alınacak önlemler.
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Turizm sektöründe yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarının sebeplerini ve alınacak tedbirleri analiz eder.
5
5
5
5
5
3
3
0
0
0
2
3
5
5
-
-
-
İş sağlığı ve güvenlik kültürünü benimser.
3
1
2
2
3
2
0
0
0
0
0
3
5
5
-
-
-
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramları açıklar.
2
0
2
2
3
0
0
0
0
0
0
1
3
5
-
-
-
Ortalama Değer
3,33
2
3
3
3,67
1,67
1
0
0
0
0,67
2,33
4,33
5
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349121