PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TARLA BİTKİLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Tarla Bitkileri Islahı
TRB413
7
2 + 2
5,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri -
Lisans
(Ders verme)
Amaç
Tarla Bitkilerinin Genel Islah Yöntemlerinin Öğretilmesi
Ders İçeriği
Kendine döllenen bitkilerin ıslah yöntemleri, yabancı döllenen bitkilerin ıslah yöntemleri, serin iklim tahıllarının ıslah yöntemleri, sıcak iklim tahıllarının ıslah yöntemleri, yemeklik tane baklagillerin ıslah yöntemleri, nişasta-şeker bitkilerinin ıslah yöntemleri, yağ bitkilerinin ıslah yöntemleri, lif-kauçuk bitkilerinin ıslah yöntemleri, keyf bitkilerinin ıslah yöntemleri baharat bitkilerinin ıslah yöntemleri, buğdaygil yem bitkilerinin ıslah yöntemleri, baklagil yem bitkilerinin ıslah yöntemleri
Ders Veren
Zeki MUT
Hafta
Konu
1
Tarla Bitkileri Islahına Giriş
2
Kendine döllenen bitkilerin ıslah yöntemleri
3
Yabancı döllenen bitkilerin ıslah yöntemleri
4
Serin iklim tahıllarının ıslah yöntemleri
5
Sıcak iklim tahıllarının ıslah yöntemleri
6
Yemeklik tane baklagillerin ıslah yöntemleri
7
Nişasta-şeker bitkilerinin ıslah yöntemleri
8
Yağ bitkilerinin ıslah yöntemleri
9
Lif-kauçuk bitkilerinin ıslah yöntemleri
10
Keyf bitkilerinin ıslah yöntemleri
11
Baharat bitkilerinin ıslah yöntemleri
12
Buğdaygil yem bitkilerinin ıslah yöntemleri
13
Baklagil yem bitkilerinin ıslah yöntemleri
14
Genel Tekrar
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve kullanabilme.
2
Alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme.
3
Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyi, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme.
4
Alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
5
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanabilme.
6
Alanı ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme.
7
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme.
8
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabiilme, sorumluluk alma özgüvenini kazanabilme.
9
Alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edip kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde mesleki bilgiye sahip olma.
10
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanabilme.
11
Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma.
12
Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile yeterli bilgi ve beceri kazabilme.
13
Ziraat alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma.
14
Ana dili dışında bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanarak alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları takip edebilme ve edindiği bilgileri yerli ve yabancı meslektaşlarına aktarabilme yeterliliğine sahip olma.
15
Kırsal ve kentsel yaşamın farklılıklarını ve benzerliklerini ayırt edebilme ve her iki yaşama da kolaylıkla uyum sağlayabilme.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Buğdaygil ve baklagil yem bitkilerinin ıslah yöntemleri hakkında bilgi kazanır.
1
4
4
3
3
2
5
2
4
5
1
1
3
1
1
Tarla Bitkileri Islahına Giriş, Kendine ve yabancı döllenen bitkilerin ıslah yöntemlerini öğrenir.
1
3
4
3
3
2
5
2
4
5
1
1
3
1
1
Serin ve sıcak iklim tahıllarının ıslah yöntemleri hakkında bilgi kazanır.
1
4
4
3
3
2
5
2
4
5
1
1
3
1
1
Yemeklik tane baklagillerin ıslah yöntemleri hakkında bilgi kazanır.
1
4
4
3
3
2
5
2
4
5
1
1
3
1
1
Nişasta-şeker ,Yağ,Lif-kauçuk , Keyf bitkilerinin ıslah yöntemleri hakkında bilgi kazanır.
1
4
4
3
3
2
5
2
4
5
1
1
3
1
1
Ortalama Değer
1
3,8
4
3
3
2
5
2
4
5
1
1
3
1
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/357414