PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TARLA BİTKİLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Alternatif Yem Bitkileri
TRB432
8
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri -
Lisans
(Ders Verme)
Amaç
Baklagil ve buğdaygil yem bitkileri dışında hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere yararlanılan bazı diğer familya bitkileri hakkında bilgiler vermek
Ders İçeriği
Diğer familyalara dahil olan ve kaba yem olarak değerlendirilebilen bitkilerin tarımsal ve morfolojik özellikleri ile bunların adaptasyonu, yetiştiriciliği ve bu bitkilerden yararlanma
Hafta
Konu
1
Giriş
2
Yem Bitkileri Tarımının Genel İlkeleri ve Yemlik pancarın bitkisel özellikleri, ekimi ve bakımı ile bunlardan yararlanma
3
Yemlik kolza ve repkonun bitkisel özellikleri, ekimi ve bakımı ile bunlardan yararlanma
4
Yemlik kolza ve repkonun bitkisel özellikleri, ekimi ve bakımı ile bunlardan yararlanma
5
Yem şalgamı ve yemlik lahananın yetiştiriciliği ve yaralanma şekilleri
6
Yem şalgamı ve yemlik lahananın yetiştiriciliği ve yararlanma şekilleri
7
Yem havucu yetiştiriciliği ile yaralanma şekilleri
8
Arı otunun yetiştiriciliği ile yaralanma şekilleri
9
Arı otunun yetiştiriciliği ile yaralanma şekilleri
10
Çayır düğmesinin iklim ve toprak istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları
11
Çayır düğmesinin iklim ve toprak istekleri, yetiştiriciliği ve kullanım alanları
12
Yukarıdaki bitkilerin dışında meralarda yaygın olarak bulunan ve bazı ülkelerde tarımı yapılan ve yem olarak değerlendirilen bitkiler
13
Yukarıdaki bitkilerin dışında meralarda yaygın olarak bulunan ve bazı ülkelerde tarımı yapılan ve yem olarak değerlendirilen bitkiler
14
Yukarıdaki bitkilerin dışında meralarda yaygın olarak bulunan ve bazı ülkelerde tarımı yapılan ve yem olarak değerlendirilen bitkiler
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve kullanabilme.
2
Alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme.
3
Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyi, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme.
4
Alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
5
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanabilme.
6
Alanı ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme.
7
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme.
8
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabiilme, sorumluluk alma özgüvenini kazanabilme.
9
Alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edip kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde mesleki bilgiye sahip olma.
10
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanabilme.
11
Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma.
12
Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile yeterli bilgi ve beceri kazabilme.
13
Ziraat alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma.
14
Ana dili dışında bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanarak alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları takip edebilme ve edindiği bilgileri yerli ve yabancı meslektaşlarına aktarabilme yeterliliğine sahip olma.
15
Kırsal ve kentsel yaşamın farklılıklarını ve benzerliklerini ayırt edebilme ve her iki yaşama da kolaylıkla uyum sağlayabilme.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Bu bitkilerin morfolojik özelliklerini öğrenmek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Baklagil ve Buğdaygillerin haricindeki kaba yem olarak değerlendirilebilecek bitkilerin önemini kavramak.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bu bitkilerin den yararlanma şekillerini öğrenmek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/357501