PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
BİYOSİSTEM MÜHENDİSLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Ürün İşleme Tekniği
BSM315
5
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Biyosistem Mühendisliği -
Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Tarım ürünlerini sınıflandırılma, ayırma, eleme, ön temizleme, öğütme, kurutma ve taşıma işlerini yapabilmek.
Ders İçeriği
Tarım ürünlerinin işlenmesinde geçerli işlemler ve karakteristik özellikler, teknik özellikleri,Taşıma, iletim tesisleri, Taneli ürünlerin temizlenmesi ve sınıflandırılması, Öğütme parçalama makineleri, presler, homojenizatörler, Bölgesel, ulusal ihraç ürünleri, paketleme tesisleri, Ürün depolama, kurutma ve muhafaza tesisleri.
Ders Veren
Kutalmış TURHAL
Hafta
Konu
1
Tarımsal ürünlerin temizlenmesi ve sınıflandırılması: Tanelerin sınıflandırılmasında kullanılan özellikler.
2
Tarımsal ürünlerin temizlenmesi ve sınıflandırılması: elekler, elek çeşitleri ve eleklerin çalışma teorisi.
3
Tarımsal ürünlerin temizlenmesi ve sınıflandırılması: Silindirik ve diskli triyörler
4
Tanelerin Aerodinamik Özelliklerine Göre Ayrılması ve Hava Kanalları
4
Tanelerin Sürtünme Kuvveti Farkına Göre Ayrılması.
5
Tanelerin yüzey pürüzlülük ve ağırlıklarına göre ayrılması.
6
Tanelerin mekanik, optik ve elektriksel özelliklerine göre ayrılması.
7
Tanelerin yüzey pürüzlülük ve ağırlıklarına göre ayrılması
8
Ara sınav
9
Tarım ürünlerinin elenmesinde kullanılan elekler
10
Öğütme ve parçalama makineleri
11
Kurutma sistemleri
12
Soğutma sistemleri
14
Öğrenci sunumları
15
Öğrenci sunumları
Program Çıktıları
1
Matematik, Fen Bilimleri ve Biyosistem Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
2
Biyosistem Mühendisliği alanlarındaki karmaşık problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3
Biyosistem Mühendisliği alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4
Biyosistem Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları seçme ve kullanma becerisi, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5
Biyosistem Mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya alana özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6
Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7
Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme becerisi.
8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9
Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve Biyosistem Mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10
Biyosistem Mühendisliği alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11
Biyosistem Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
Ürünün (şekil, büyüklük, özellik vb.) ayrılmasında hangi ürün işleme tekniklerinin kullanılmasını belirler.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ürünleri tohumlık olarak ya da gıda olarak kullanımında hangi elek ve triyörlerin seçileceğini, bilir ve ayarlarını yapar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hasat sonrası ürünlein uzun süre bekletilmesinde ve depolanmasında yapılacak teknikleri bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/368162