PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TARLA BİTKİLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Tohumluk Bilimi
TRB303
5
2 + 2
5,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri -
Lisans
(Ders verme)
Amaç
Tohumluğun anlamı ve önemi, vejetatif ve generatif tohumluk farklılığını kavratmak, normal üretimden normal üretiminin agronomik (toprak hazırlığından hasada kadar) işlemler yönünden farklılıklarını algılatmak, kimi önemli tarla bitkilerinde tohumluk üretim kurallarını benimsetmek, tohumluk teknolojisi (kurutma-işleme-paketleme) konularını algılatmak ve gelişmeleri kavratmaktır.
Ders İçeriği
Tohumluk kavramının anlamı ve önemi, vejetatif tohumluk materyalleri, tohumluk üretiminde agronomik (toprak hazırlığından hasada kadar) işlemler, kimi tarla bitkileri (endüstri bitkileri-tahıllar-yemeklik baklagiller-yem bitkileri)’nde tohumluk üretiminin esasları, tohumluk teknolojisinde (depolama-işleme-paketleme) genel işlemler ve esasları
Ders Veren
Emine Serap KIZIL AYDEMİR
,
Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE
Hafta
Konu
1
Bitkilerde üreme (generatif-vejetatif)
2
Tohumluk üretiminde ekolojik esaslar: - İklim
3
Toprak - Yükselti-Eğim-Yöney - Böcekler
4
Tohumluk üretiminde agronomik esasları: -Koruma-İzolasyon - Tohum yatağı hazırlama - Tohumluk ve aşılanması
5
Ekim zamanı ve yöntemleri - Ayıklama - Yabancı bitki kontrolu
6
Gübreleme - Sulama - Tamamlayıcı tozlama
7
Hastalık ve zararlı kontrolu - Hasat ve harman
8
Hastalık ve zararlı kontrolu - Hasat ve harman
9
Endüstri bitkileri(Ayçiçeği, yer fıstığı, pamuk, susam, haşhaş, şeker pancarı, tütün, patates)’nde tohumluk üretim esasları
10
Sıcak ve serin iklim tahıllarında tohumluk üretiminin esasları - Yemeklik baklagillerde tohumluk üretiminin esasları
11
Tohumlukların depolanması
12
Tohumlukların işlenme teknikleri: - Kurutma - İşleme-Ayrılma
13
Tohum kaplama- Delintasyon- Paketleme
14
Genel Tekrar
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve kullanabilme.
2
Alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme.
3
Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyi, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme.
4
Alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
5
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanabilme.
6
Alanı ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme.
7
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme.
8
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabiilme, sorumluluk alma özgüvenini kazanabilme.
9
Alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edip kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde mesleki bilgiye sahip olma.
10
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanabilme.
11
Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma.
12
Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile yeterli bilgi ve beceri kazabilme.
13
Ziraat alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma.
14
Ana dili dışında bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanarak alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları takip edebilme ve edindiği bilgileri yerli ve yabancı meslektaşlarına aktarabilme yeterliliğine sahip olma.
15
Kırsal ve kentsel yaşamın farklılıklarını ve benzerliklerini ayırt edebilme ve her iki yaşama da kolaylıkla uyum sağlayabilme.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Kültür bitkilerinde tohumluk üretiminde agronomik işlem farklılıklarını kavrama ve sentezleyebilme
3
2
2
3
3
3
3
4
4
3
1
1
1
1
1
Tohumluk kavramını ve önemini anlayabilme, vejetatif ve generatif bitki üretim şekillerini algılama
3
2
2
3
3
3
3
3
4
3
1
1
1
1
1
Kimi tarla bitkilerinde tohumluk üretim kurallarını algılama ve uygulamada değerlendirebilme
3
2
2
3
3
3
3
4
4
3
1
1
1
1
1
Tohumlukların depolanma-işlenme ve paketlenmesinde kullanılan teknolojiyi algılama ve uygulayabilme yeteneğini kazanma
3
2
2
3
3
3
3
4
5
3
1
1
1
1
1
Bölgeler bazında tarla bitkilerinde tohumluk üretim potansiyelini belirleyebilme ve öneriler sentezleyebilme
3
2
2
3
3
3
3
4
5
3
1
1
1
1
1
Ortalama Değer
3
2
2
3
3
3
3
3,8
4,4
3
1
1
1
1
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/369039