PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TARLA BİTKİLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
İş Sağlığı ve Güvenliği II
ZMH312
6
2 + 0
2,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri -
Lisans
(Ders Verme)
Amaç
Bu dersin amacı, Tarım için iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel tanımlar, kavramlar, yöntemler ile yasal mevzuatın verilmesidir.
Ders İçeriği
Occupational health and safety in agricultural production.
Hafta
Konu
1
Tarım İş Kolu
2
Makineler ve İş Teçhizatında Güvenlik I
3
Makineler ve İş Teçhizatında Güvenlik II
4
Ergonomi ve Malzeme Kullanımı
5
Bitki Koruma Ürünleri –I
6
Bitki Koruma Ürünleri –II
7
Bitki Koruma Ürünleri –III
8
Tarımda Hayvan Kaynaklı Riskler-I
9
Tarımda Hayvan Kaynaklı Riskler-II
10
Tekrar
11
Tarımsal Yapılar, İklimsel ve Çevresel Etmenler
12
Hayvan Barınaklarından Kaynaklanan Riskler-I
13
Hayvan Barınaklarından Kaynaklanan Riskler-II
14
Tarımda Riskli Gruplar ve Tarım İşçilerinin Sağlık Sorunları ve Tarımda İş ve Çevre Sağlığı Sorunları
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve kullanabilme.
2
Alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme.
3
Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyi, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme.
4
Alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
5
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanabilme.
6
Alanı ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme.
7
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme.
8
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabiilme, sorumluluk alma özgüvenini kazanabilme.
9
Alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edip kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde mesleki bilgiye sahip olma.
10
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanabilme.
11
Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma.
12
Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile yeterli bilgi ve beceri kazabilme.
13
Ziraat alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma.
14
Ana dili dışında bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanarak alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları takip edebilme ve edindiği bilgileri yerli ve yabancı meslektaşlarına aktarabilme yeterliliğine sahip olma.
15
Kırsal ve kentsel yaşamın farklılıklarını ve benzerliklerini ayırt edebilme ve her iki yaşama da kolaylıkla uyum sağlayabilme.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Tarımda İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel tanım ve kavramları bilme;
2
2
2
2
3
3
2
2
2
3
2
5
3
1
1
İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yasa, tüzük ve yönetmelikleri anlama;
1
2
3
2
2
2
2
2
2
2
2
5
2
2
1
İş kazalarını asgariye indirebilme ve iş kazası raporu hazırlayabilme;
2
2
2
2
2
3
2
2
2
3
2
5
4
2
2
Tarım işlerinde iş kazalarının nedenlerini bilebilme;
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
5
3
3
1
Ortalama Değer
2
2,25
2,5
2,25
2,5
2,75
2,25
2,25
2,25
2,75
2,25
5
3
2
1,25
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/369059