PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TARLA BİTKİLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Fidan ve Fide Üretim Tekniği
ZDF315
5
3 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri -
Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Bu dersin sonunda öğrencilerin, ülkemizdeki fide ve meyve fidanı sektörünün durumu, fidesi ile üretilen sebze türleri, fide ve fidan üretim yöntemleri, fide ve fidan üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları, sağlıklı, kaliteli ve ismine doğru fide ve fidan üretim metotları, bazı türlerdeki fide ve fidan üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği
Sebzecilikte fide ile üretimin nedenleri ve avantajları, Sebzecilikte fide üretim yöntemlerinin tanımlanması, Sağlıklı ve kaliteli fide üretiminde gerekli olan önemli uygulamalar, Meyvecilikte fidan üretiminin avantajları, Fidan üretim yöntemlerinin tanımlanması, Kaliteli ve ismine doğru fidan üretiminde gerekli uygulamalar,
Ders Veren
Sinem ÖZTÜRK ERDEM
Hafta
Konu
1
Sebzecilikte fide ile üretimin nedenleri, ülkemizdeki fide üretiminin durumu,
2
Fidesi ile üretilen sebze türleri, Fide üretimini etkileyen faktörler,
3
Fide üretim yöntemleri
4
Yazlık sebze türlerinde fide üretimi,
5
Kışlık sebze türlerinde fide üretimi
6
Kışlık sebze türlerinde fide üretimi,
7
Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli uygulamalar,
8
Arasınav
9
Meyvecilikte fidan üretiminin nedenleri, ülkemizdeki fidan üretiminin durumu, fidancılık sektörü
10
Meyve fidanı üretim yöntemleri ve fidanlıklarda bulunması gereken tesisler,
11
Çöğür anaçları ve üretim yöntemleri
12
Vegetatif üretim yöntemleri ve klon anaçları
13
Fidan üretiminde kullanılan aşı yöntemleri
14
Bazı meyve türlerinde fidan üretimi
Program Çıktıları
1
Matematik, temel bilimler, temel mühendislik alanları ve tarla bitkileri alanında yeterli kuramsal bilgi birikimine sahip olur; bu bilgileri karmaşık mühendislik problemlerinin tanımlanması, modellenmesi ve çözümünde kullanabilir.
2
Ziraat Mühendisliği ve Tarla Bitkileri alanındaki karmaşık problemleri ortaya koyar, analiz eder ve uygun yöntemlerle çözme becerisine sahip olur.
3
Ziraat Mühendisliği ve Tarla Bitkileri alanında, karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü; mevcut koşullar, gerçekçi kısıtlar ve eldeki imkânlar çerçevesinde, alanın güncel durumu gözetilerek belirli gereksinimleri karşılayacak biçimde tasarlayabilir ve bu doğrultuda çağdaş tasarım yöntemlerini etkin şekilde uygulayabilme yetkinliğine sahip olur.
4
Ziraat Mühendisliği ve Tarla Bitkileri uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemleri analiz edebilir, bu problemlerin çözümüne yönelik uygun modern araçları seçip kullanabilir ve bilişim teknolojilerinden etkin bir şekilde yararlanabilir.
5
Ziraat Mühendisliği ve Tarla Bitkileri alanında karşılaşılan karmaşık problemler veya alana özgü araştırma konularının incelenmesine yönelik olarak; deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, elde edilen verileri analiz etme ve sonuçları bilimsel biçimde yorumlama becerisine sahip olur.
6
Bireysel olarak ve disiplin içi veya disiplinler arası takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisine sahip olur.
7
Alanında etkili iletişim kurabilir, tasarım ve üretim raporları yazabilir veya yazılan raporları anlayabilir; etkili sunum yapabilir ve açık, anlaşılır talimat alma ile verme becerisine sahip olur.
8
Yaşam boyu öğrenmenin önemini kavrar; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.
9
Etik ilkelere uygun davranmak; mesleki ve etik sorumluluklar ile mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi sahibi olur.
10
Ziraat Mühendisliği ve Tarla Bitkileri alanıyla ilgili proje, risk ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar ve sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibi olur; girişimcilik ve yenilikçilik konusunda farkındalık kazanır.
11
Ziraat Mühendisliği ve Tarla Bitkileri uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi sahibi olur; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık kazanır.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
Meyve fidanı üretiminin nedenlerini yorumlayabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Meyve fidanı üretiminde kullanılan yöntemleri karşılaştırabilm
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kaliteli fide elde edilmesinde gerekli olan uygulamaları pratiğe aktarabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sebze türlerine göre fide üretim yöntemlerini karşılaştırabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/369101