PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
FEN FAKÜLTESİ
MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Endüstriyel Mikrobiyoloji
MBG324
6
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Moleküler Biyoloji ve Genetik -
Lisans
(Yüz yüze eğitim)
Amaç
Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulamalı mikrobiyoloji hakkında orta düzey bilgi paylaşımı, spesifik mikrobiyal kaynaklı ürünlerin üretim şekillerinin öğrenilmesi ve toplum içinde ve ticari hayatta kullanımı
Ders İçeriği
Endüstriyel mikroroganizmalar, mikrobiyal metabolizma, Fermentayson besiyerleri, Fermentasyon öncesi işlemler, fermentayson sonrası işlemler, fermentörler, turşu, sirke, aminoasit, antibiyotik, yoğurt ekmek ve alkol gibi spesifik ürünlerin endüstriyel üretimleri.
Hafta
Konu
1
Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş
2
Mikrobiyal Metabolizma, mikroorganizmaların büyüme dinamikleri
3
fermentasyon ve fermentörler
4
endüstriyel ürün elde etme basamakları ve kullanılan m.o özellikleri
5
Fermentasyon Sistemleri ve Fermentasyon Sonrası İşlemler
6
Ürün Geliştirme, Düzenleme ve Güvenlik
7
peynir teknolojisi
8
Dönemiçi Ara Sınav
9
Mikrobiyal Enzimler ve Endüstriyel Üretim
10
Antibiyotik üretimi
11
sirke üretimi
12
tek hücre proteini üretimi
13
aminoasit üretim
14
Turşu üretimi
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili konularda sahip olacağı yeterli bilgi ve deneyimi moleküler biyoloji ve genetiğin kapsadığı tüm alanlarla ilgili problemlere uygular.
2
Alanında edindiği bilgi ve deneyimlerle dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip ederek farklı alanlarda araştırma-geliştirme çalışmalarını yapabilme becerisine sahip olur.
3
Moleküler Biyoloji ve Genetik alanındaki problemleri saptama, tanımlama, yorumlayabilme, problemleri çözebilmek için uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçebilme becerisine sahip olur.
4
Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında gerekli teknikleri ve metotları uygularken ihtiyaç duyulan cihazları kullanabilme becerisine sahiptir.
5
Moleküler biyoloji ve genetiğin uygulamaları için gerekli olan çağdaş araçları ve uygun bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanabilir.
6
Bireysel ve takım içerisinde etkin olarak çalışabilme, sorumluluk alma bilinci, çözüm üretebilme ve iyi iletişim kurma becerisine sahiptir.
7
Alanında yayınlanmış olan bilimsel literatürden elde ettiği bilgileri sözlü ve yazılı olarak meslektaşlarına ve toplumun farklı kesimlerine aktarır.
8
Türkçeyi ve en az bir yabancı dili, sözlü/yazılı olarak iletişimde etkin bir biçimde kullanabilme becerisine sahiptir.
9
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip olma, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir
10
Bilimsel çalışmalarda etik ilkeleri gözetme ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket etme, çevre ve iş güvenliği konularında bilince sahiptir.
11
Alanıyla ilgili bireysel veya çok disiplinli gruplarda mesleki gelişimine yönelik tüm bilimsel faaliyetlerde etkin biçimde sorumluluk alır.
12
Moleküler biyoloji ve genetik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini (Çevre sorunları, ekonomi, sürdürülebilirlik vb.) kavrayabilme yeteneğine sahiptir
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
halk arasında endüstriyel mikrobiyoloji alanında kullanılan ürünlerin biyoloji temellerini bilir.
4
4
2
4
1
1
1
1
1
1
1
1
Mikrobiyolojinin Endüstriyel boyuttaki tarihini bilir
4
4
2
4
1
1
1
1
1
1
1
1
Mezuniyet sonrası endüstriyel olarak ürün üretebilir
4
4
3
4
1
1
1
1
1
1
1
1
Ortalama Değer
4
4
2,33
4
1
1
1
1
1
1
1
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/376111