PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Gıda Güvenliği ve Hijyen
TRZ309
5
3 + 0
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün, yüz yüze)
Amaç
Öğrencilere turizm işletmeleri bünyesinde hazırlanan ve/veya sunulan gıdaların hazırlanması, bekletilmesi ve servisi sırasında dikkat etmeleri gereken hijyen ve sanitasyon kuralları, olası risk faktörleri ve önlemleri hakkında bilgi vermek.
Ders İçeriği
Hijyen ve sanitasyon kavramları, turizm işletmelerindeki alanlarda hijyen ve sanitasyon, personel hijyeni, gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal bozulması, gıda güvenliği, gıda güvenliği sistemleri.
Ders Veren
Öznur CUMHUR DEĞİRMENCİ
Hafta
Konu
1
Dersin amacı, kapsamı ve işleyişinin tanıtılması; Dünya’da ve Türkiye’de gıda güvenliği durumuna genel bakış; Gıda güvenliğinin gastronomi ve turizm alanlarındaki yeri ve önemi
2
Gıda güvenliğine dair kavramlar
3
Gıda kaynaklı tehlikeler, gıdaların bozulması ve gıda güvenliği
4
Mikroorganizmalar, mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler
5
Gıda kaynaklı hastalıklar
6
Mutfak alanında hijyen
7
Personel Hijyeni ve Eğitimi
8
Ara sınav
9
Personel hijyeni ve eğitimi
10
İşletmede kullanılan suyun önemi ve su hijyeni
11
Tehlikeli gıda kaynakları, toplu beslenme yapan kuruluşlarda gıda hijyeni ve kritik kontrol noktaları
12
Atık Uzaklaştırma ve zararlı kontrolü
13
Hijyen ve sanitasyon konusunda yönetimsel yaklaşımlar ve sorunların ortadan kaldırılması
14
Güvenli gıda üretimi için hijyenik tasarım ve inşası
15
Turizm işletmelerinde hijyen konusunda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Sınıf Dışı Çalışma
2
14
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
3
14
Ara Sınav 1
8
1
Final
1
8
Ödev (Sunum)
4
1
Ders İş Yükü:
90
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
3,53
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Turizm işletmelerinde hijyen, sanitasyon ve kişisel bakım uygulamalarını uygular.
-
-
-
-
-
3
-
5
3
-
3
-
-
-
-
-
-
Gıda güvenliği ve hijyen ile ilgili temel kavram, ilke ve kuramları açıklar.
-
-
-
-
-
3
-
-
5
-
2
-
-
-
-
-
-
Gıda mevzuatı, hijyen standartları ve etik sorumlulukları tanımlar ve yorumlar.
-
-
-
-
-
5
-
3
3
-
2
-
-
-
-
-
-
Gıda kaynaklı riskleri ve tehlikeleri analiz eder ve önleyici yaklaşımlar geliştirir.
-
-
-
-
-
5
-
4
4
-
4
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
4
-
3
3,75
-
2,75
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/376908