PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Maliyet ve Stok Kontrolü (MC)
TRZ311
5
2 + 1
5,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün, Yüz yüze)
Amaç
Turizm işletmelerinde yiyecek içecek işletmelerinin yapılarını ve nasıl işleyiş gösterdiklerini anlamak, yiyecek içecek işletmelerinin turizm sektöründeki önemini kavramak ve Materials Contols (MC) programını öğretmek amacı güdülmüştür.
Ders İçeriği
Bu ders yiyecek içecek hizmetlerinde sistemsel yaklaşım ürünü olan otomasyon sistemleri ve MC programının öğrenilmesini içermektedir.
Ders Veren
Serhat BİNGÖL
Hafta
Konu
1
MC programı tanıtımı
2
Anaveriler
3
Vergiler ve E-Fatura
4
Maliyet Kontrolü
5
Üretim ve Transfer
6
Stok Malları
7
Alıştırmalar
8
Ambar Yönetimi
9
Envanter Oluşturma
10
Satın Alma
11
Direkt Alım ve Siparişli alım
12
Raporlama
13
Web Raporlaması
14
Alıştırmalar
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Önceden planlanmış özel beceriler
Özel Destek / Yapısal Örnekler
1
14
Önceden planlanmış özel beceriler
Problem Çözme
1
14
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Sınıf Dışı Çalışma
1
14
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Laboratuar
3
14
Ara Sınav 1
10
1
Kısa Sınav 1
10
1
Dönem Sonu Uygulaması
20
1
Ders İş Yükü:
124
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
4,86
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Öğrencilerin yiyecek içecek hizmetlerinde kullanılan bilgisayar programlarını öğrenmesi
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
Kayıt ve izlenebilirliğin sağlanması konuları hakkında bilgi sahibi olması
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
Materials Control sertifikasının alınması
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
Materials Control programının uygulamalı olarak öğrenilmesi
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
Ortalama Değer
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/376909