PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Turizm Ekonomisi
TRZ308
6
2 + 0
2,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Yüz yüze, örgün.)
Amaç
Ekonominin genel kabul gören yasalarını turizm sektörü ile ilişkilendirerek, çoklu bir bakış açısı kazandırmak ve turizm ekonomisi ile ilgili kavramları öğretmek.
Ders İçeriği
Turizme ve ekonomiye ait temel kavramlar, ulusal hesaplarda turizm verileri, turizm sektörü ücret ve çalışma saatleri örüntüleri, Türkiye turizm sektörünün somut mekanları
Hafta
Konu
1
Ekonomiye Giriş ve Temel Ekonomik Kavramlar
2
Turizme Yönelik Temel Kavramlar ve Tanımlamalar
3
Ekonomi ve Turizm İlişkisi
4
Turizme İlişkin Uluslararası Verilerle Karşılaştırma
5
Ulusal Hesaplarda Turizmin Payı
6
Turizm Emek Söktörü (Ücretler, Çalışma Saatleri)
7
Türkiye Turizm Sektörü Somut Mekanlar
8
Fethiye Turizmi
9
Belek Turizmi
10
Kemer Turizmi
11
Mekânsal Karşılaştırmalar I(Sınıfsal Profil, Mülkiyet Yapısı, Haneler)
12
Mekânsal Karşılaştırmalar II
13
Turizme İlişkin İstatistikler (TÜİK ve TCMB verileri)
14
Dönem Değerlendirmesi
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Turizm ekonomisine ilişkin olarak temel kavramları açıklar.
3
4
1
1
1
5
1
1
1
3
1
1
1
1
-
-
-
Turizmin somut mekanlarını tanır yerel ve uluslararası karşılaştırmalar yapar.
1
4
3
1
1
5
1
1
1
2
1
2
1
1
-
-
-
Ekonomi ve turizm ilişkisi hakkında yorumlar yapar.
1
4
1
1
1
5
1
1
1
3
1
1
1
1
-
-
-
Ortalama Değer
1,67
4
1,67
1
1
5
1
1
1
2,67
1
1,33
1
1
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/376913