PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Beslenme İlkeleri ve Menü Planlama
TRZ312
6
3 + 0
3,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün, yüz yüze)
Amaç
Öğrencilere beslenme, menü planlama, menü geliştirme, menü pazarlama hakkında bilgiler sunarak menü yönetmeye yönelik teorik altyapıyı sağlamak.
Ders İçeriği
Besin ve beslenmeyle ilgili temel kavramlar, beslenme ilkeleri, enerji gereksinimleri, gıda bileşenleri, menüyle ilgili öğelerin değerlendirilmesi, menü ve pazarlama ilişkisi, işletmelere yönelik menü planlama.
Hafta
Konu
1
Dersin amacı, beslenme olgusu.
2
Beslenmeye Genel Bakış.
3
Enerji dengesi ve kilo yönetimi.
4
Temel besin öğeleri ve besin grupları.
5
Temel besin öğeleri ve besin grupları.
6
Sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli besinler ve özellikleri.
7
Yiyecek içecek işletmelerinde menü planlama ve geliştirme, Ara sınav
8
Yiyecek içecek işletmelerinde menü planlama ve geliştirme.
9
Yiyecek içecek işletmelerinde menü planlama ve geliştirme.
10
Menü planlamasında araştırmalar, ihmaller, önemli sorunlar ve menü türleri.
11
Menü kartları.
12
Menü ve pazarlama .
13
Standart Reçeteler.
14
Gıda israfı. Dünyada ve yiyecek içecek işletmelerinde gıda israfını azaltmaya yönelik girişimler.
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Menü planlamasını ve menüyle ilgili ögeleri değerlendirebilir ve yönetebilir.
4
4
4
4
4
0
0
0
0
0
0
4
3
2
-
-
-
Sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında bilgi sahibidir.
4
4
4
4
4
0
0
0
0
0
0
2
1
2
-
-
-
Turizm sektörü bünyesinde menü tasarımı geliştirebilir.
5
5
5
5
5
0
0
0
0
0
0
4
3
2
-
-
-
Besin ve beslenmeyle ilgili temel kavramları açıklar.
4
4
4
4
4
0
0
0
0
0
0
3
1
2
-
-
-
Menü ve pazarlama ilişkisi hakkında bilgi sahibidir.
4
5
5
5
5
0
0
0
0
0
0
4
3
2
-
-
-
Ortalama Değer
4,2
4,4
4,4
4,4
4,4
0
0
0
0
0
0
3,4
2,2
2
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/376915