PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Sürdürülebilirlik ve Turizm
TRZ318
6
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün, Yüz Yüze)
Amaç
Sürdürülebilirlik çerçevesinde turizm sektöründe kalkınmayı, yönetimsel yaklaşımları ve uygulamaları irdelemek; makro ve mikro düzeyde sürdürülebilir turizmle ilgili çalışmaları değerlendirmek ve bu konuda vizyon kazandırmak.
Ders İçeriği
Boyutları ve gelişimiyle sürdürülebilir turizm, sürdürülebilir turizm uygulamaları, mikro ve makro düzeyde sürdürülebilir turizm.
Hafta
Konu
1
Dersin amacı ve içeriği
2
Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir gelişme
3
Sürdürülebilir turizmin tanımı, ilkeleri, boyutları ve gelişiminin çevresel boyutu
4
Sürdürülebilir Turizm Araçları
5
Sürdürülebilir turizm gelişiminin sosyo-kültürel boyutu
6
Sürdürülebilir turizm gelişiminin ekonomik boyutu I
7
Sürdürülebilir turizm gelişiminin ekonomik boyutu II
8
Sürdürülebilir turizm uygulamaları I
9
Sürdürülebilir turizm uygulamaları II
10
Sürdürülebilir turizm uygulamaları III
11
Sürdürülebilir turistik ürün/hizmet ve tüketiciler
12
Sürdürülebilir turizm politika ve planlaması
13
Mikro düzeyde sürdürülebilir turizm
14
Makro düzeyde sürdürülebilir turizm ve öneriler
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir turizmle ilgili kavramlarını açıklar.
1
1
1
1
1
5
1
1
1
1
5
1
1
1
-
-
-
Sürdürülebilir turizmin prensiplerini ve uygulamalarını öğrenir.
1
1
1
1
1
5
1
1
1
1
5
1
1
1
-
-
-
Sürdürülebilir turizm olgusunun turizm faaliyetine entegrasyonun sağlar.
1
1
2
1
1
5
1
1
1
1
5
1
1
1
-
-
-
Makro ve mikro düzeyde sürdürülebilir turizmi değerlendirir.
1
1
1
1
1
5
1
1
1
1
5
1
1
1
-
-
-
Ortalama Değer
1
1
1,25
1
1
5
1
1
1
1
5
1
1
1
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/376948