PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İŞLETME
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Üretim Yönetimi
İSL301
5
3 + 0
5,0
Zorunlu
Birim Bölüm
İşletme -
Lisans
(Yüz yüze eğitim )
Amaç
İşletmenin temel fonksiyonlarından olan üretim fonksiyonunu mamul ve hizmet üreten her tür işletme içerisinde etkin bir şekilde yönetebilecek bilgi ve beceriye sahip bireylerin yetiştirilmesi.
Ders İçeriği
Üretim yönetiminin tarihsel gelişimi, fonksiyonları ve üretim kararlarının alınmasında kullanılabilecek başlıca yöntemler.
Ders Veren
Atıl TAŞER
Hafta
Konu
1
Üretim kavramları;üretim ekonomisi ile üretim yönetimi arasındaki ilişkiler; üretim yönetiminin amaçları, başlıca ilgi ve uğraş alanları.
2
Üretim faktörleri sistemi; üretim sistemi; mal ve hizmet üretimindeki üretim sistemi örnekleri.
3
Üretim planlaması; uzun, orta ve kısa dönemli karar problemleri; stratejik tasarım problemleri.
4
Üretim sisteminin tasarımı; üretim sistemlerine tipolojik bakış; sürekli ve kesikli üretim sistemleri; esnek üretim sistemleri; yalın üretim sistemi.
5
Kuruluş yeri seçimi; fabrika içi yerleşim düzeni
6
Lojistik düzeninin kurulması ve işletilmesiyle ilgili kararlar; tedarik ve üretim lojistiğindeki çağdaş gelişmeler; MRP, MRP II; JIT, Kanban vs.
7
Tesis kapasitesi, kapasite türleri ve kapasiteye etki eden faktörler; malzeme ihtiyaç planlaması-kapasite planlaması ilişkileri.
8
Ara Sınav 1
9
Uzun-orta ve kısa dönemli üretim planları arasındaki ilişkiler; Toplam üretim plânı-ana üretim plânı ilişkileri-kısa dönemli üretim programı; üretimde hazırlık çalışmaları ve rasyonelleştirme önlemleri.
10
Kısa dönemli operasyon planlamasındaki başlıca karar konuları; Üretim/işlemler yönetiminde darboğaz faktörü, sebepleri ve sonuçları.
11
İşgücü ve makine kapasitelerinin belirlenmesi ve uyumlaştırılması; operasyon-işlem kapasitesi; Malzeme satınalma talimatları-Net malzeme ihtiyacının tespiti
12
Optimal üretim programının belirlenmesindeki olası senaryolar ve kullanılan kriterler
13
Sıralama problemi ve sıralama kriterleri; Kuyruk sorunu- Hat dengeleme problemi.
Program Çıktıları
1
Alan ile ilgili güncel ve teorik bilgilere sahip olur.
2
Alan ile ilgili konularda bilgi ve becerileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
3
Alan ile ilgili konularda bireysel ve ekip çalışmasının getireceği sorumluluklara açık olur.
4
Alanın gerektirdiği düzeyde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır..
5
Çevreye, sosyal sorumluluğa, kaliteye ve yenilikçiliğe her şart altında önem verir.
6
Alanındaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde Türkçe ve bir yabancı dil bilgisine sahip olur ve yazılı-sözlü iletişim kurma yetkinliği kazanır.
7
Alan ile ilgili edinilen bilgiler çerçevesinde bir işletmenin çevresini ve mikro anlamda işletmenin kendisini değerlendirir ve sorunları kavrar.
8
Farklı disiplinlerden edinilen bilgileri analitik ve eleştirel bir şekilde değerlendirerek, işletme uygulamalarına katkı sağlayacak yenilikçi çözümler üretir.
9
Ulusal ve uluslararası bir işletme kurabilme, yönetme ve sürekliliğini sağlayabilme becerisi kazanır.
10
Nitel ve nicel verilerden faydalanarak ekonomik ve sosyal konularda istatistiksel çözümlemeler ile daha etkin kararlar alır.
11
Küresel olarak değişen müşteri istek ve ihtiyaçlarını belirleyerek, güncel talepleri karşılayabilecek ürün ve hizmetler üretir ve sunar.
12
Finansal tabloları ve verileri anlayarak işletmenin mali durumunu değerlendirir, finansal kararlar alır.
13
İşletmelerin hukuki süreçleri, sürdürülebilirlik ve etik konusundaki sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olur ve bu konular bağlamında kararlar alırlar.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
Atama, iş yükleme, doğrusal programlama yöntemler ile üretim ile ilgili optimum kararlara ulaşmak
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Üretimle ilgili kavramlar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Üretimin işletmedeki işlevi, üretim sistemi, üretim faktörleri sistemlerinin kavranması
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Üretim yönetimindeki klâsik ve neo-klasik karar konuları ile çözüm alternatiflerini tanımak ve yorumlamak
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/384931