PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İŞLETME
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Maliyet Yönetimi
İSL361
5
3 + 0
5,0
Seçmeli
Birim Bölüm
İşletme -
Lisans
(Yüz yüze anlatım, görsel sunum, soru-cevap, uygulama)
Amaç
Bu dersin amacı, birleşik ve yan mamuller, fire kavramı, maliyetlendirilmesi ve bunların muhasebeleştirilmesinin öğretilmesi planlanmaktadır.
Ders İçeriği
Sipariş ve safha maliyet sistemlerinin ayrıntılı bir biçimde ele alınması, hizmet üretim maliyeti ve fason imalat konusu, birleşik ve yan mamul kavramları ve muhasebeleştirilmesi, fire kavramı ve muhasebeleştirilmesi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Ders Veren
Şerife SUBAŞI
Hafta
Konu
1
Maliyet Sistemlerinin Sınıflandırılması
2
Maliyet Sistemlerini Etkileyen Faktörler
3
Standart Maliyet Sistemi- Kavramsal Çerçeve
4
Standart Maliyet Sistemi- Fark Analizleri
5
Sipariş Maliyetleme Sistemi- Kavramsal Çerçeve
6
Sipariş Maliyetleme Sisteminin TDHP Temelli Uygulaması
7
ARA SINAV
8
Safha Maliyet Sistemi- Kavramsal çerçeve
9
Safha Maliyet Sistemi- İGİÇ Yöntemi ve Ortalama Maliyet Yöntemi Uygulaması- Firesiz
10
Safha Maliyet Sistemi- İGİÇ Yöntemi ve Ortalama Maliyet Yöntemi Uygulaması- Fireli
11
Safha Maliyet Sistemi-Fireli Örnek Uygulaması
12
Maliyet Bilgilerinin Raporlanması ve Yönetim Kararlarında Kullanılması
13
Öğrenci Ödev Sunumları
14
Öğrenci Ödev Sunumları
Program Çıktıları
1
Alan ile ilgili güncel ve teorik bilgilere sahip olur.
2
Alan ile ilgili konularda bilgi ve becerileri eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir.
3
Alan ile ilgili konularda bireysel ve ekip çalışmasının getireceği sorumluluklara açık olur.
4
Alanın gerektirdiği düzeyde bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır..
5
Çevreye, sosyal sorumluluğa, kaliteye ve yenilikçiliğe her şart altında önem verir.
6
Alanındaki gelişmeleri takip edebilecek düzeyde Türkçe ve bir yabancı dil bilgisine sahip olur ve yazılı-sözlü iletişim kurma yetkinliği kazanır.
7
Alan ile ilgili edinilen bilgiler çerçevesinde bir işletmenin çevresini ve mikro anlamda işletmenin kendisini değerlendirir ve sorunları kavrar.
8
Farklı disiplinlerden edinilen bilgileri analitik ve eleştirel bir şekilde değerlendirerek, işletme uygulamalarına katkı sağlayacak yenilikçi çözümler üretir.
9
Ulusal ve uluslararası bir işletme kurabilme, yönetme ve sürekliliğini sağlayabilme becerisi kazanır.
10
Nitel ve nicel verilerden faydalanarak ekonomik ve sosyal konularda istatistiksel çözümlemeler ile daha etkin kararlar alır.
11
Küresel olarak değişen müşteri istek ve ihtiyaçlarını belirleyerek, güncel talepleri karşılayabilecek ürün ve hizmetler üretir ve sunar.
12
Finansal tabloları ve verileri anlayarak işletmenin mali durumunu değerlendirir, finansal kararlar alır.
13
İşletmelerin hukuki süreçleri, sürdürülebilirlik ve etik konusundaki sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olur ve bu konular bağlamında kararlar alırlar.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
Birleşik ve yan mamul kavramlarını ve maliyet hesaplamalarını
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Fire kavramı, maliyetlendirilmesi ve muhasebeleştirilmesini öğrenirler
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sipariş maliyet sisteminin ayrıntılı bir biçimde kurulmasını, çalıştırılmasını ve maliyet hesaplamalarının yapılabilmesi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Safha maliyet sisteminde maliyet hesaplamalarının nasıl yapılacağını öğrenmek
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/384960