PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Turizm Ekonomisi
TUR201
3
3 + 0
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Yüz yüze, örgün.)
Amaç
Ekonominin genel kabul gören yasalarını turizm sektörü ile ilişkilendirerek, çoklu bir bakış açısı kazandırmak ve turizm ekonomisi ile ilgili kavramları öğretmek.
Ders İçeriği
Turizme ve ekonomiye ait temel kavramlar, turizm arzı ve turizm talebi, Turizm arz ve talebini etkileyen faktörler, turizm piyasasında fiyatın belirlenmesi, piyasalar ve turizm
Ders Veren
Seyda Fatih HARMANDAROĞLU
Hafta
Konu
1
Ekonomiye Giriş ve Temel Ekonomik Kavramlar
2
Turizme Yönelik Temel Kavramlar ve Tanımlamalar
3
Ekonomi ve Turizm İlişkisi
4
Turizm Talebi, Özellikleri ve Talep Esnekliği
5
Talep Eğrisi ve Denge Fiyatının Oluşumu
6
Turizm Arzı, Özellikleri ve Arz Esnekliği
7
Ara sınav
8
Turizmin Olumlu Ekonomik Etkileri
9
Turizmin Olumsuz Ekonomik Etkileri
10
Turizm ve Uluslararası Rekabet
11
Turizm Piyasası
12
Turizmde Tüketici Dengesi
13
Turizmde Talep Tahmini
14
Turizm Gelirleri Ve Sızıntı
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Sınıf Dışı Çalışma
2
14
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
3
14
Ara Sınav 1
5
1
Kısa Sınav 1
3
1
Final
10
1
Ödev (Sunum)
5
1
Ders İş Yükü:
93
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
3,65
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Turizm ekonomisine ilişkin temel kavramları açıklar.
5
3
3
2
4
4
2
2
2
3
2
2
3
4
Ekonomi ve turizm arasındaki ilişki hakkında yorum yapar.
5
3
3
2
5
4
3
2
2
4
2
2
3
4
Turizm talep ve arz dengesine göre fiyat oluşumunu açıklar.
4
3
3
2
4
4
2
2
2
5
2
2
3
4
Turizmin olumlu ve olumsuz ekonomik etkilerini açıklar.
4
3
3
2
4
4
3
2
2
4
3
3
4
4
Turizm gelirleri ve sızıntıları hakkında bilgi sahibidir.
4
3
3
2
4
4
2
2
2
4
2
2
3
4
Ortalama Değer
4,4
3
3
2
4,2
4
2,4
2
2
4
2,2
2,2
3,2
4
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/397086