PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Turizm Coğrafyası
TUR208
4
3 + 0
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Öğrencilerin Türkiye ve dünya turizm coğrafyasını ve bu coğrafyalarda gerçekleştirilebilecek turizm türlerini arz ve talep yönüyle öğrenmeleri amaçlar.
Ders İçeriği
Turizm Coğrafyasının Tanımı, Turizm Türleri Bakımından Türkiye Bölgeler Turizm Coğrafyasının Özellikleri, Dünya Miras Listesi’ne Giren Yerler
Hafta
Konu
1
Coğrafya ve Turizm
2
Turizmde Coğrafi Mekan
3
Türkiye'nin Genel Coğrafyası
4
Türkiye’de Turizm Çeşitleri
5
Akdeniz Bölgesi’nin Doğal, Tarihi ve Kültürel Turistik Değerleri
6
Ege Bölgesi’nin Doğal, Tarihi ve Kültürel Turistik Değerleri
7
Marmara Bölgesi’nin Doğal, Tarihi ve Kültürel Turistik Değerleri
8
Karadeniz Bölgesi’nin Doğal, Tarihi ve Kültürel Turistik Değerleri
9
İç Anadolu Bölgesi’nin Doğal, Tarihi ve Kültürel Turistik Değerleri
10
Doğu Anadolu Bölgesi’nin Doğal, Tarihi ve Kültürel Turistik Değerleri
11
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Doğal, Tarihi ve Kültürel Turistik Değerleri
12
Dünya Turizmi
13
Dünya Turizmi
14
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Giren Yerler ve Değerler
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Turizm ve coğrafya kavramları arasında ilişki kurabilir.
3
1
2
2
2
1
1
1
1
3
1
3
3
2
Türkiye'nin coğrafi oluşum sürecini ve bu sürecin turizme etkisini açıklayabilir.
2
2
2
1
2
2
1
1
1
3
2
3
3
2
Türkiye'nin turistik çekiciliklerini bölgelere göre açıklayabilir.
2
2
2
2
2
2
2
1
1
3
2
3
3
3
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan değerler ve yerler hakkında bilgi sahibi olur.
2
1
1
1
1
2
1
1
2
3
1
2
3
3
Ülkeler için turizmin önemini kavrayabilir.
3
1
1
1
2
2
1
1
1
3
2
3
3
2
Ortalama Değer
2,4
1,4
1,6
1,4
1,8
1,8
1,2
1
1,2
3
1,6
2,8
3
2,4
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/397090