PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Turizm İşletmelerinde Denetim
TUR255
3
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Sözlü ve görsel anlatım, sunum, tartışma.)
Amaç
Turizm işletmelerinde mali tablolar denetimi, uygunluk ve faaliyet denetim süreçlerinin açıklanması, denetim süreçlerinin tamamlanması ve denetim raporunun hazırlama aşamalarının gösterimi.
Ders İçeriği
Denetim ile ilgili temel kavramları açıklayarak, genel Kabul görmüş denetim standartlarını kavratabilmek ve denetim sürecinin nasıl işlediğini aktarabilmek.
Hafta
Konu
1
Denetim kavramı ve gelişim süreci
2
Denetim ve Denetçi türleri ile Genel kabul görmüş denetim standartları
3
Bağımsız Denetim Hedefleri – Denetim kanıtları ve prosedürleri
4
Çalışma kağıtları - Denetim sürecinin aşamaları
5
Denetim Planlaması (Önemlilik – Risk)
6
İç Kontrol Yapısı (Kontrol Riski) - Analitik Prosedürler
7
Denetim Planı ve Denetim Programının Hazırlanması
8
Satış ve Tahsilat Döngüsü Denetimi
9
Satın Alma Ödeme Döngüsü Denetimi
10
Stok ve Üretim Döngüsü Denetimi
11
Personel ve Ücret Döngüsü – Kaynak Elde Etme Ödeme Döngüsü
12
Nakit Bakiyelerinin Denetimi
13
Denetim Çalışmalarının Tamamlanması
14
Denetim Raporunun Düzenlenmesi
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Denetim ve Denetçi türleri ile Genel kabul görmüş denetim standartlarını bilir.
1
1
4
1
4
3
1
1
1
3
1
1
3
1
Denetim raporunu düzenleyebilir.
1
1
4
1
4
2
1
1
1
2
1
1
1
1
Genel Denetim Planı ve Denetim Programının Hazırlayabilir.
1
1
4
1
4
3
1
1
1
3
1
1
3
1
Muhasebe denetiminin genel yapısını, işleyişini ve tüm süreci kavrayarak denetim yapabilir hale gelir.
1
1
5
1
4
4
1
1
1
3
1
1
3
1
Ortalama Değer
1
1
4,25
1
4
3
1
1
1
2,75
1
1
2,5
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/397098