PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Yönetim ve Organizasyon
TUR230
3
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Örgün; yüz yüze)
Amaç
Yönetim ve yönetici kavramları ile yönetim biliminin tarihsel gelişiminin öğrenciler tarafından anlaşılması dersin birincil amacıdır. Ayrıca yönetimin temel fonksiyonları ve bu fonksiyonlarla ilişkili kavramların, fonksiyonların işletmelerdeki uygulamalarının öğrenciler tarafından kavranması dersin temel amaçları arasındadır. Son olarak güncel yönetim yaklaşım ve uygulamalarının kavratılması amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği
Yönetim ve yönetici kavramları, yönetim biliminin tarihsel gelişimi, planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim olmak üzere yönetim fonksiyonları, fonksiyonların özellikleri, ilkeleri, işletmelere faydaları, işletmelerde çatışma ve çatışma yönetimi, yalın yönetim, değişim mühendisliği, kıyaslama, dış kaynaklardan faydalanma vb. güncel yönetim yaklaşımları işlenecektir.
Hafta
Konu
1
Tanışma ve dersin tanıtımı
2
Yönetime giriş, yönetim ve yöneticiyle ilgili kavramlar
3
Yönetim biliminin tarihsel gelişimi; yönetim teorileri ve yaklaşımları
4
Yönetim teorileri & yaklaşımları devam
5
Temel yönetim fonksiyonlarına giriş; planlama fonksiyonu
6
Planlama fonksiyonu konu tekrarı; örgütleme fonksiyonu
7
Şimdiye kadar işlenen konuların tekrarı ve sınava hazırlık
8
Yürütme fonksiyonu
9
Yürütme fonksiyonu konu tekrarı ve koordinasyon fonksiyonu
10
Koordinasyon fonksiyonu konu tekrarı; denetleme fonksiyonu
11
Yönetim fonksiyonları genel tekrar ve soru cevap
12
Yönetimde güncel konular
13
Yönetimde güncel yaklaşımlar ve uygulamalar
14
Dönem sonu değerlendirmesi, konu tekrarları ve sınava hazırlık
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Yönetim, yönetici ve lider kavramlarını öğrenir.
1
1
1
2
4
1
2
1
1
1
1
2
1
1
Yönetim biliminin tarihsel gelişimini ve dönemsel farklılıkları kavrar
1
1
1
1
2
1
1
1
-
1
1
1
1
1
Temel yönetim fonksiyonlarının neler olduğunu öğrenir ve farklarını ayırt eder.
1
3
2
2
4
1
2
1
1
2
2
2
2
2
Planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve denetim fonksiyonlarının özelliklerini, avantaj ve dezavantajlarını öğrenir
1
3
2
2
4
2
4
1
1
2
3
3
2
2
Yönetimde güncel konular ve güncel yönetim yaklaşımlarını ve özelliklerini öğrenir.
1
2
2
2
4
2
2
1
1
2
2
2
2
2
Ortalama Değer
1
2
1,6
1,8
3,6
1,4
2,2
1
0,8
1,6
1,8
2
1,6
1,6
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/397108