PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
İş Sağlığı ve Güvenliği
TUR250
3
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Yüz yüze eğitim)
Amaç
İşverenin ve çalışanların yükümlülükleri, iş sağlığı ve güvenliği kurulları ve çeşitli sektörlerdeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları hakkında bilgi vermeyi amaçlar.
Ders İçeriği
6331 sayılı kanun kapsamında işverenin ve çalışanların yükümlülüklerini öğrenme, iş sağlığı ve güvenliği kurullarının yapısı hakkında bilgi edinmek, iş sağlığı ve güvenliği tehlikeleri ve önlemlerini tanımlamak ve alınacak önlemler hakkında bilgi vermek
Hafta
Konu
1
İş sağlığı ve güvenliği(İSG) kavramı ve İSG’nin genel olarak önemi
2
İSG’nin taraflar açısından; işçiler, işverenler ve ülke ekonomisi bakımından önemi
3
İSG’de temel kavramlar; iş kazası, meslek hastalığı, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, İSGB, OSGB, tehlike sınıfı, risk değerlendirme, İSG çalışan temsilcisi
4
İSG’de uluslararası mevzuat; İLO ve AB düzenlemeleri
5
Türkiye’de İSG mevzuatının geçmişten günümüze tarihsel gelişimi
6
Ulusal İSG konseyi, ulusal İSG politikası ve kurumsal yapı
7
İşyerinde İSG organizasyonu: Genel çerçeve, işverenin genel yükümlülükleri ve risk değerlendirmesi
8
İşyerinde İSG organizasyonu: Genel çerçeve, işverenin genel yükümlülükleri ve risk değerlendirmesi
9
Çalışanların bilgilendirilmesi, eğitimi ve görüşlerinin alınması
10
İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme ve İSG Kurulu oluşturma
11
İşçi Sağlık ve Güvenlik Birimi - Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi
12
İSG yönünden çalışanın hak ve yükümlülükleri
13
İSG yönünden işverenin hakları
14
İSG yönünden teftiş, sonuçları ve idari yaptırımlar
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
İşyerinde sağlık ve güvenlik önlemlerinin önemini kavrayabilm
3
1
1
1
1
5
1
1
1
2
1
1
1
1
İşveren ve Çalışan olarak hak ve yükümlülüklerinin farkında olma
3
1
1
1
1
5
1
1
1
2
1
1
1
1
İşin niteliğine bağlı olarak, olası riskler hakkında genel bilgi sahibi olma
3
1
1
1
1
5
1
1
1
2
1
1
1
1
Ulusal İSG politikalarını değerlendirebilme
3
1
1
1
1
5
1
1
1
2
1
1
1
1
Ülkenin, İş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda ne durumda olduğunu analiz edebilme
3
1
1
1
1
5
1
1
1
2
1
1
1
1
Ortalama Değer
3
1
1
1
1
5
1
1
1
2
1
1
1
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/397123