PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Genel Ekonomi
TUR238
4
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma)
Amaç
İktisadi hayatın kavranması, günlük hayatta kullanılan iktisadi kavramların anlaşılması ve iktisadi karar süreçlerindeki rasyonelliğin öğrenilmesi Milli Gelir, Para, Uluslararası İktisadi Faaliyetler, Büyüme, İktisadi Düşünce ve Sistemler hakkında genel bilgiler kazandırmak.
Ders İçeriği
Ekonominin bütününün isleyisinin degerlendirilmesi, üretim ve tüketim fonksiyonu,yatırım kavramı, devlet kesimi ve dıs alem para arz ve talebi genel denge issizlik enflasyon büyüme ve kalkınma. Ekonominin bütününü olusturan ekonomik unsurların davranıslarının degerlendirilmesi, fiyat mekanizmasının isleyisi, tüketici davranısları teorisi üretim ve firma teorisi.
Hafta
Konu
1
Temel Mikroekonomi: Ekonomi ile İlgili Temel Kavramlar
2
Kıtlık Kanunu ve Fırsat Maliyeti
3
Temel Mikroekonomi: Fiyat Mekanizması, Talep, Arz ve Fiyat
4
Tüketici Dengesi
5
Üretim teorisi
6
Temel Mikroekonomi: Devletin Fiyat Kontrolü, Üretim ve Maliyetler
7
Temel Mikroekonomi: Tam Rekabet, Monopol Piyasaları
8
Milli gelir analizi (MG hesaplanması, temel kavramlar, denge analizi)
9
Para
10
Enflasyon
11
İstihdam ve İşsizlik
12
Döviz Piyasası
12
Temel Makroekonomi: Kamu Bütçesi ve Maliye Politikası, Para ve Bankacılık
13
Dış ticaret teorisi politikası ve ödemeler bilançosu
14
Ekonomik Büyüme ve Kalkınma
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Milli gelir, para, enflasyon, dış borçlar, işsizlik gibi ekonomik verileri anlamak ve bunları ülke ekonomisi ile karşılaştırmak.
2
1
1
1
1
1
1
1
1
2
1
1
1
2
Ekonomi ile ilgili temel kavramlar ve ekonomik sistemler hakkında bilgi sahibi olmak
2
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Arz- talep kavramları ve bu kavramları etkileyen faktörleri anlamak
1
1
1
1
1
1
1
1
1
2
1
2
1
2
Makroekonomik sorunları ve bu sorunların çözümü için gerekli politikaları çözümleyebilmek
2
1
1
1
1
1
2
1
1
2
1
2
1
2
Ortalama Değer
1,75
1
1
1
1
1
1,25
1
1
1,75
1
1,5
1
1,75
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/397169