PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Turizm ve Çevre
TUR248
4
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Örgün, yüz yüze)
Amaç
Turizm çevre ilişkisinin özelliklerinin öğrenilmesi, turizm işletmelerinde uygulanabilir çevre politikaları ile sürdürülebilir turizm politikası ve planlaması ilkelerinin kavranması, turizmde çevre koruma uygulamaları hakkında bir bakış açısı kazandırılması.
Ders İçeriği
Çevre ve çevresel değerler, çevre kirlenmesinin kamu sağlığı üzerinde etkisi, turizm çevre etkileşimi, turizm işletmelerinde çevre duyarlı uygulamalar, çevre bağlamında turizmde sürdürülebilir turizm uygulamaları ve projeler.
Hafta
Konu
1
Dersin içeriği ve amacı, çevre sorunları ve dünyamız
2
Çevre ve turizm
3
Çevrenin boyutları ve çevresel değerler
4
Çevresel değerler üzerinde oluşan kirlilikler, turizmin çevre üzerindeki etkileri
5
Turizm türlerinin oluşumunda çevrenin etkileri
6
Çevre ekonomisi, ülkelerde çevresel yaklaşımlar
7
Ara sınav
8
Turizm ve çevre etkileşimleri.
9
Turizm çevre etkileşimlerini belirleyen etkenler.
10
Çevre ve kalkınma ilişkisi, sürdürülebilir kalkınma.
11
Turizm işletmelerinde çevre duyarlı uygulamalar.
12
Turizm işletmelerinde çevre duyarlı uygulamalar.
13
Sürdürülebilir turizm projesi örnekleri.
14
Sürdürülebilir turizmin planlanması ve genel değerlendirmesi.
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Çevre bağlamında sürdürülebilir turizm uygulamalarını öğrenir.
1
3
2
2
2
3
2
1
1
3
2
3
4
4
Turizm çevre etkileşimini tüm boyutlarıyla farkına varır.
1
1
2
2
2
2
1
1
1
2
1
2
3
3
Çevre sorunlarının uluslararası boyutta ele alınış biçimi ve bu konudaki çabalar hakkında bilgi sahibi olur.
2
2
2
1
2
2
1
1
2
3
1
2
3
2
Çevresel değerlerin korunması ile turizmin gelişimini ilişkilendirir.
1
2
2
2
2
2
1
1
1
3
2
2
4
3
Ortalama Değer
1,25
2
2
1,75
2
2,25
1,25
1
1,25
2,75
1,5
2,25
3,5
3
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/397178