PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
İÇ MEKAN TASARIMI
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Konut Mutfaklarında Tasarım İlkeleri
İMS283
3
2 + 1
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
İç Mekan Tasarımı -
Ön Lisans
(yüz yüze)
Amaç
Konut mutfaklarının genel özelliklerini ve tasarım ilkelerini öğretmek ve bu doğrultuda fonksiyonel mutfak tasarımları yaptırmak.
Ders İçeriği
Mutfaklarda yer alan aktivitelere ilişkin boyutlar; Konut Mutfaklarında Tasarım Kriterleri: Mutfak tipleri, tanımları ve özellikleri, Mutfağın konut mutfaktaki çalışma merkezleri, Mutfakta yer alması gereken donatı elemanları, Mutfaktaki tezgahlar, Mutfaktaki depolama, Mutfaklarda performans ölçütleri.
Hafta
Konu
1
Konutlarda mutfak tasarımı ve ergonomi.
2
Antropometri ve temel hareketlere ilişkin boyutlar.
3
Mutfaklarda yer alan aktivitelere ilişkin boyutlar.
4
Konut mutfaklarında tasarım kriterleri.
5
Mutfak tipleri, tanımları ve özellikleri, Mutfağın konut birimi içerisindeki yeri ve diğer mekanlarla ilişkisi.
6
Mutfakta çalışma yüzeyleri ve mutfaktaki çalışma merkezleri.
7
Mutfakta yer alması gereken donatı elemanları.
8
Ara Sınav
9
Mutfaktaki tezgahlar ve mutfakta depolama üniteleri
10
Konut mutfaklarında kullanılan malzeme türleri.
11
Bir mutfak tasarımı projesinin verilmesi ve konuya ilişkin tartışmalar.
12
Proje görüşmesi, eskiz geliştirme ve değerlendirme
13
Proje görüşmesi, eskiz geliştirme ve değerlendirme
14
Proje görüşmesi, eskiz geliştirme ve değerlendirme
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili uygulamalar için ölçü alır ve teknik çizimleri yapar.
2
Mekana ve insan ölçülerine uygun mobilya tasarlayabilir.
3
Özgün ürünler oluşturabilir.
4
Temel bilgisayar kullanımı bilgisinden başka, mesleğin gerektirdiği yazılımları kullanır.
5
Yeterli seviyede genel kültüre sahip olmak. (anadil, yabancı dil, tarih vb)
6
Takım çalışması yapabilme, çok disiplinli alanlarda bir takım halinde etkin çalışabilme, iletişim kurabilme ve sorumluluk alabilme yetkinliği kazanır.
7
Tasarım ile ilgili çalışmalarda öngörülmeyen durumlarla ilgili sorunları belirleme ve çözüm arama yeteneğini kazandığını gösterir.
8
Alanı ile ilgili konularda, sosyal sorumluluk, etik değerler ve sosyal güvenlik hakları bilgisi ve bilincine sahip olur.
9
Toplanan veriyi analiz edebilme, farklı bilgi ve düşünceleri sentezleyebilme, elde edilen sonuçları yorumlayabilme becerisi ve bunları iç mimari tasarım süreci içinde kullanabilme becerisi kazanır.
10
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme yetkinliği kazanır.
11
Alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı ve çevre koruma bilgisi ve bilincine sahip olabilir.
12
Alanı ile ilgili konularda geleceğe yönelik projeksiyonlara açıktır.
13
İç Mimarlık alanının gerektirdiği konularda bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve bu gelişmeler doğrultusunda kendisini sürekli yenileme becerisi kazanır.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
Konut mutfaklarını ergonomik olarak tasarlar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Konut mutfaklarındaki tasarım kriterlerini bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Konutlardaki mutfak tiplerini, özelliklerini bilir ve diğer mekanlarla ilişki kurar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Konut mutfaklarında bulunması gereken donatı elemanlarını bilir ve tasarlar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/403840