PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TARLA BİTKİLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Tarımda İş Güvenliği
ZDF211
3
3 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri -
Lisans
(Ders verme)
Amaç
Tarımda çalışma hayatında karşılaşabilecekleri iş kazaları ve meslek hastalıkları ile bunların çalışma hayatına yapacağı etkileri incelemek, aynı zamanda da nasıl önlem alınacağını öğrenmek
Ders İçeriği
Tarımda iş sağlığı ve güvenliğinin temel ilke ve kavramları
Hafta
Konu
1
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Ulusal ve Uluslarası Kuruluşlar, Kurullar ve Sözleşmeler.
2
İş sağlığı ve güvenliğinin tanımı, önemi,amaçları ve temel prensipleri
3
Güvenlik kültürü ve tarihsel gelişimi
4
Risk değerlendirmesi ve analizi; tehlike, kaza ve iş yeri hijyeni kavramları, risk etmenleri.
5
Temel hukuk ve iş hukuku
6
Önleme ve korunma politikaları
7
Önleme ve korunma politikaları
8
Tarım makinelerinde iş güvenliği
9
Zirai İlaçlar
10
İçme ve Kullanma Suları
11
Gıda Güvenliği
12
Atıkların kontrolü
13
Meslek hastalıkları ve kişisel koruyucu donanımlar
14
Tarımda iş güvenliği ile ilgili yönetmelikler
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve kullanabilme.
2
Alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme.
3
Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyi, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme.
4
Alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
5
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanabilme.
6
Alanı ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme.
7
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme.
8
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabiilme, sorumluluk alma özgüvenini kazanabilme.
9
Alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edip kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde mesleki bilgiye sahip olma.
10
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanabilme.
11
Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma.
12
Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile yeterli bilgi ve beceri kazabilme.
13
Ziraat alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma.
14
Ana dili dışında bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanarak alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları takip edebilme ve edindiği bilgileri yerli ve yabancı meslektaşlarına aktarabilme yeterliliğine sahip olma.
15
Kırsal ve kentsel yaşamın farklılıklarını ve benzerliklerini ayırt edebilme ve her iki yaşama da kolaylıkla uyum sağlayabilme.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Tarımsal iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesini öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tarımsal iş güvenliğinin ekonomik açıdan önemini öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Genel ve Tarımsal iş sağlığı ve güvenliğinin temel ilke ve kavramlarını öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tarımsal iş sağlığı ve güvenliği problemlerine çözüm üretmeyi öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/408412