PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
TARLA BİTKİLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Hayvan Yetiştirme
ZDF217
3
3 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri -
Lisans
(Ders Verme)
Amaç
Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin verilmesi
Ders İçeriği
Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi ve beslenmesi konularında genel teorik ve pratik bilgile
Hafta
Konu
1
Tarımsal üretimde hayvancılık ve hayvansal ürünlerin insan beslenmesindeki yeri
2
Dünya’da ve Türkiye’de hayvancılık, Türkiye’de hayvancılığın başlıca sorunları
3
Türler ve ırklar (Tür ve ırkın tanımı ve ilgili konular)
4
Sığır ırkları, sığırın üreme özellikleri, sığırdan süt ve et üretimi
5
Koyun-keçi ırkları, koyun-keçide üreme özellikleri, süt, et ve yapağı üretimi
6
Tavuk ırkları, yumurta ve et tavukçuluğu
7
Arı ve ipekböceği yetiştiriciliği
8
Arı ve ipekböceği yetiştiriciliği
9
Yemin tanımı, bileşimi ve sınıflandırılması
10
Hayvan beslemede kullanılan yemler, özellikleri ve yem değerini etkileyen faktörler
11
Hayvan beslemenin genel ilkeleri
12
Ruminant hayvanların beslenmesi
13
Ruminant hayvanların beslenmesi
14
Kanatlı kümes hayvanlarının beslenmesi
Program Çıktıları
1
Alanı ile ilgili en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve kullanabilme.
2
Alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık problem ve konuları belirleme ve analiz etme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme.
3
Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyi, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme.
4
Alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilme.
5
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanabilme.
6
Alanı ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilme.
7
Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilme.
8
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışabiilme, sorumluluk alma özgüvenini kazanabilme.
9
Alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edip kullanabilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde mesleki bilgiye sahip olma.
10
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazanabilme.
11
Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma.
12
Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile yeterli bilgi ve beceri kazabilme.
13
Ziraat alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma.
14
Ana dili dışında bir yabancı dili etkin bir şekilde kullanarak alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaları takip edebilme ve edindiği bilgileri yerli ve yabancı meslektaşlarına aktarabilme yeterliliğine sahip olma.
15
Kırsal ve kentsel yaşamın farklılıklarını ve benzerliklerini ayırt edebilme ve her iki yaşama da kolaylıkla uyum sağlayabilme.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Çiftlik hayvanlarının yetiştirme ilişkin temel kavram/bilgilerin kazanılması
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Farklı hayvan türlerinin yetiştirilmesinde kullanılan tekniklerle ilgili bilgi edinilmesi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme yöntemleri hakkında bilgi edinilmesi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/408414