PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Atık Yönetimi
TRZ233
3
2 + 0
2,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Örgün, Yüz yüze)
Amaç
Çevre ve sürdürülebilir dünya için atık yönetimi ile ilgili temel kavramları, yasal mevzuatı, atık yönetim süreçlerini ve sıfır atık uygulamalarını öğrenerek, bunu turizm sektörüne uygulamak amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği
Bu ders; atık yönetiminin prensipleri ve tanımlanması, taşınması, depolanması, sıfır atık hedefi ve turizm işletmelerinde atık yönetimini içermektedir.
Ders Veren
Serhat AYDIN
Hafta
Konu
1
Dersin Genel Tanıtımı ve Temel Kavramlara Giriş
2
Çevre ve Sürdürebilirlik Kavramları
3
Atık Kavramı ve Atık Türleri
4
Atık Yönetimi
5
Atık Yönetimi Süreçleri
6
Turizm İşletmelerinde Atık Yönetimi
7
Turizm Destinasyonlarında Atık Yönetimi
8
Sıfır Atık Uygulamaları
9
Turizm İşletmelerinde Sıfır Atık Uygulamaları
10
Turizm Destinasyonlarında Sıfır Atık Uygulamaları
11
Turizm Sektörünün Çevreye Etkisi
12
Türkiye Cumhuriyeti İklim Değişikliği Eylem Planı
13
Türkiye'nin İklim Değişikliği Ulusal Bildirimleri
14
Atık, Çevre ve İklim Değişikliği Kapsamında Turizm Sektörünün Geleceği
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Çevre, sürdürülebilirlik, atık ve atık yönetimini kavramlarını tanımlar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Atık yönetim süreçlerini kavrar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sıfır atık uygulamalarını kavrar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Turizm işletmelerinde ve destinasyonlarında atık yönetimi ve sıfır atık uygulamalarını kavrar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Türkiye’nin iklim değişikliği plan ve uygulamalarını kavrar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/410117