PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi
TRZ206
4
3 + 0
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm İşletmeciliği -
Lisans
(Yüz yüze, örgün.)
Amaç
Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimsel anlamda kavrayabilmek, yiyecek-içecek işletmesinin yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak.
Ders İçeriği
Bu derste yiyecek içecek departmanı ve restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısını tanıtılacak, menü, menü tipleri anlatılacaktır.
Hafta
Konu
1
Yiyecek-İçecek Endüstrisinin Önemi ve Gelişimi
2
Yiyecek - İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması
3
Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Önemi
4
Yiyecek-İçecek Yönetiminin Temel Fonksiyonları
5
Yiyecek İçecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Pazarlaması
6
Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı ve İşleyişi
7
Beslenme İlkeleri
8
Menü Yönetimi: Beslenme ve Menü, Menü Planlama
9
Yiyecek İçecek İşletmelerinin Kuruluş Aşamaları
10
Yiyecek-İçecek Üretimi: Satınalma, Teslim alma, Depolama, Üretim
11
Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı
12
Yiyecek-İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen
13
Banket ve Ziyafet Organizasyonu
14
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Finans Yönetimi
Program Çıktıları
1
Yabancı dilde temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirlerle iletişim kurar.
2
Farklı kültürlerden insanlarla etkili iletişim kurar.
3
Araştırma yaparak proje önerisi üretir.
4
Alanıyla ilgili edindiği teorik ve pratik deneyimle; bilgiye ulaşma, analiz, sentez ve yorumlama, sorunlara çözüm üretme süreçlerini yönetir.
5
Alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini, yazılımları ve araç-gereçleri kullanır.
6
Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, mesleki standartları ve etik ilkeleri temel düzeyde anlatır.
7
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kişisel ve mesleki donanımını sürekli geliştirir.
8
Turizm sektörünün gerektirdiği kişisel bakım (temizlik, giyim, görünüm), hijyen ve sanitasyon kurallarını uygular.
9
Turizm alanındaki başlıca kuramları, olguları, kavramları ve ilkeleri anlatır.
10
Sorumluluk alarak ekip halinde veya bağımsız olarak çalıştığını gösterir.
11
Birleşmiş Milletler Sürdürebilir Kalkınma Amaçlarından (BM SKA) en az birini açıklar.
12
Turizm işletmeciliği ile ilgili kavramları, kuramları, ilkeleri ve olguları kapsamlı olarak açıklar.
13
Turizm sektörünün yapısını, işleyişini ve ülke kalkınmasındaki önemini ana hatlarıyla belirtir.
14
Dünyadaki ve Türkiye’deki turistik değerleri turizm arzı ve talebi açısından değerlendirir.
15
Yönetim alanındaki kuramları ve uygulamaları turizm işletmelerini (otel işletmesi, seyahat işletmesi, yiyecek içecek işletmesi vb.) etkin bir şekilde yönetmek için kullanır.
16
Türkiye ve dünya ekonomisi ile turizmindeki gelişmeleri izleyerek geleceğe ilişkin tahminde bulunur.
17
Turizm işletmelerinde hizmet süreçlerini konuk memnuniyetini sağlayacak şekilde yönetir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
PÇ 16
PÇ 17
Banket ve ziyafet organizasyonları düzenlemeyi bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olur.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Menünün maliyetleri kontrol eder.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Yiyecek-İçecek yönetiminin temel fonksiyonları kavrar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Menü tasarar ve bunu fiyatlandırır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/410121