PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM REHBERLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Hizmet Pazarlaması
REH225
4
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm Rehberliği -
Lisans
(Yüzyüze)
Amaç
Bu dersin amacı hizmet sektörü ve işletmelerinin özelliklerini öğretmektir.
Ders İçeriği
Hizmet ekonomisinin kavranması, hizmet sektörünün gelişimi, hizmetlerde fiyat, ürün, fiyat, dağıtım, tutundurma, Talep ve kapasite yönetimi, hizmet kalitesi, insan kaynakları, uluslararası hizmet pazarlaması, ilişkisel pazarlama ve müşteri elde tutma.
Hafta
Konu
1
Hizmet Kavramı, Hizmetlerin Rolü ve Önemi
2
Hizmetlerin Özellikleri ve Hizmet Sektörü
3
Hizmet Karması ve Hizmetlerin Sınıflandırılması
4
Hizmet Pazarlaması ve Hizmet İşletmelerinin Pazarlama Yönetim Süreci
5
Hizmet Pazarlaması ve Stratejileri
6
Hizmetlerin Düzenlenmesi ve Hizmet Kalitesi
7
Hizmetler Bağlamında Tüketici
8
Hizmet Tasarımı ve Yeni Hizmetler
9
Hizmet Sunumunda Fiziksel Deliller ve Hizmet Ortamı
10
Hizmetlerde Dağıtım ve Sunum
11
Hizmetlerde Kapasite ve Talep Yönetimi
12
Hizmetlerin Fiyatlandırılması
13
Hizmetlerde İletişim ve Bilgilendirme
14
Hizmet Pazarlaması ve Yeni Yaklaşımlar
Program Çıktıları
1
Turist rehberliği ile ilgili temel kavramları tanımlar.
2
Seyahat hizmetleri ve turist rehberliği alanındaki yasal düzenlemeler ve mesleki standartları bilir.
3
Türkiye'nin arkeolojik, tarihi, coğrafi, kültürel ve sosyolojik değerlerini algılayabilir ve bunları güncel olaylarla ilişkilendirebilir.
4
En az bir yabancı bir dilde kendini ifade edebilir ve öğrenilen bilgileri meslek içerisinde kullanabilir.
5
İşletme, işletme yönetimi, liderlik, iktisat, bilgi-işlem teknolojileri, psikoloji ve sosyoloji alanındaki temel kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular hakkında sistemli bilgi sahibi olur ve bilgilerini turizm rehberliği mesleğinde uygulayabilir.
6
Alternatif turizm türlerine hakim olarak turist rehberliği mesleki bilgilerini bu yöne aktabilir.
7
Anadolu coğrafyasının fauna ve florası hakkında bilgi edinir ve bu konularda farkındalık yaratabilir.
8
Türkiye’nin sahip olduğu soyut ve somut eserleri koruma bilincini oluşturur ve müzecilik konusundaki olumlu ve olumsuz örnekleri fark edebilir.
9
Grup ve insan davranışı konusunda bilgi sahibi olup etkili iletişim tekniklerini kullanarak bir turu planlar, uygular ve denetler.
10
Uygarlıkların kendi içinde ve tarihsel süreç içinde geçirdiği değişimleri ve bunların kültür varlıkları üzerindeki etkisini ortaya koyabilir.
11
Farklı kültür ve coğrafyaların yaşayan veya yaşamayan dinsel düşüncelerini anlar, yorumlar ve ilişki kurabilir.
12
İngilizce dışındaki bir başka yabancı dilde temel düzeyde okuma, yazma, anlama ve konuşma becerilerini meslek içerisinde kullanabilir.
13
İlkyardım konusunda temel bilgiye sahip olur ve uygular.
14
Toplumsal ve mesleki etik değerleri bilir, bunları eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir ve uygun davranışları geliştirir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Hizmet işletmelerinde pazarlama sürecini yönetir
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hizmet pazarlaması stratejilerini oluşturur
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hizmetler bağlamında tüketici yaklaşımlarını belirler
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
İşletmeler için hizmetlerin rolü ve önemini kavrar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hizmet karması elemanlarını açıklar ve analiz eder.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/410389