PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Sağlık Kurumlarında Üretim Yönetimi
SAK112
3
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Sağlık Kurumları İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Yüz Yüze)
Amaç
Dersin amacı karar verme problemi, talep tahmin yöntemleri, işyeri düzenlemesi, kapasite planlama, verimlilik, süreç geliştirme ve sağlık kurumları idaresinde operasyonel düzeyde karar vermede kullanılacak tekniklerin öğretilmesidir.
Ders İçeriği
Bu derste öğrencilere, üretim ve işlemler yönetimi kavramı, tarihsel gelişimi, amaçları ve fonksiyonları, üretim sistemleri ve türleri, sağlık tesislerinin yatırım planlaması, kuruluş yeri seçimi ve yapılabilirlik değerlendirmesi, sağlık kurumlarında kapasite türleri ve planlaması, verimlilik türleri verimlilik analizleri parametrelerini kavramaları ve toplam kalite yönetimi felsefesi ve hizmet sektörüne özel perspektif içerisinde üretim/hizmet sunumu süreçlerini ne şekilde planlamaları gerektiğine yönelik bilgiler aktarılması, sağlık hizmetlerine özel iş analizleri yapabilmeleri ve iş süreçlerini planlarken Yalın Hastane gibi pratik uygulamalardan faydalanmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Hafta
Konu
1
Giriş, Karar verme süreci, Sağlık yöneticisi ve karar alma, Sağlık işlemleri yönetiminin ayırt edici özellikleri, Microsoft Excel ve PQM-QMin genel tanıtımı
2
Talep tahmin yöntemleri
3
Sağlık yönetiminde karar vermenin önemi, karar verme süreci, karar ağacı
4
İşyeri düzenlemesi
5
Kapasite planlama ve kuyruk modelleri
6
Personel planlama
7
Personel çizelgeleme ve randevu yönetimi
8
Ara Sınav
9
Verimlilik
10
Doğrusal programlama
11
Stok yönetimi
12
Yalın Üretim
13
Sağlık süreçlerinin geliştirilmesi
14
Sınav öncesi genel tekrar
Program Çıktıları
1
Sağlık sektörü alanında temel düzeyde bilgilere sahiptir.
2
Karar, uygulama ve davranışlarında işletmecilik ve yönetim alanına ilişkin edindiği bilgileri kullanma becerisine sahiptir.
3
Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
4
Kendisine verilen mesleki görev ve sorumlulukları yerine getirebilir.
5
Uygulamada karşılaşılan ya da öngörülemeyen sorunlar için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir.
6
Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
7
Öğrenme gereksiniminin sürekliliğini kavradığını gösterir.
8
Öğrenme gereksinimlerine yönelik programlara katılıma açık olur.
9
Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarabilir.
10
Çalışma arkadaşlarına yardıma yatkındır.
11
En az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar yabancı dil bilgisine sahiptir.
12
Alanının gerektirdiği en az temel düzeyde bilgisayar, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
13
Kurumsal, iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır.
14
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
15
Değişime ve yeniliğe açıktır.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Sağlık hizmetlerinde etkinliğin ve verimliliğin nasıl artırılacağını açıklayabilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Verimlilik kavramını açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sağlık hizmeti üretiminde kullanılan girdi unsurlarıyla üretim çıktıları arasındaki ilişkileri esas alan verimlilik ölçüm tekniklerini uygulayabilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hizmet talep tahmin yöntemlerini kullanarak hizmet talebini belirleyebilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Elde edilen ölçüm sonuçlarını kurumsal amaç ve politikalarla ilişkilendirebilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/412357