PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA TEKNOLOJİSİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Gıdalarda Enstrumental Analiz ve Uygulamaları
GID209
3
3 + 1
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Gıda Teknolojisi -
Ön Lisans
(Yüzyüze anlatım ve uygulama)
Amaç
Enstrümantal analiz teknikleri ve bu tekniklerin gıda analizleri amacıyla kullanılması hakkında teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerin kazandırılması
Ders İçeriği
Enstrümantal analiz temel bilgiler, Madde ışık etkileşimi ve etkileşim türleri, Rekfaktometri, polarimetri ve uygulamaları, Spektroskopik yöntemler ve uygulamaları, (Uv-Gb spektroskopisi ve IR spektroskopisi), Kromatografik yöntemler, türleri ve uygulamaları
Ders Veren
Eren YURTDAŞ
Hafta
Konu
1
Spektroskopik yöntemlerin temeli
2
Işın, ışık ve elektromanyetik spektrum
3
Madde ışın etkileşimi. ve etkileşim türleri
4
Refraktometri ve uygulamaları
5
Polarimetri ve uygulamaları
6
Spektroskopik yöntemlerin temeli ve Lambert-Beer yasası
7
Kalibrasyon ve kalibrasyon grafiği uygulamaları
8
Ara sınav
9
UV-Gb spektroskopisi ve uygulamaları
10
IR spektroskopisi ve uygulamaları
11
Spektroskopik gıda analiz uygulamaları 1
12
Spektroskopik gıda analiz uygulamaları 2
13
Kromatografik analiz yöntemleri
14
Kromatografik gıda analiz uygulamaları
Program Çıktıları
1
Gıda bilim dalı ve ilgili diğer bilim dalları konularında yeterli bilgi birikimi ile gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilmek.
2
Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilmek.
3
Gıda bilim dalı alanı ile ilgili laboratuvar bilgisine ve deneyimine sahip olabilmek.
4
Gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilmek.
5
Gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilmek ve gıdaların kalite kontrollerini yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilmek.
6
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.
7
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilmek.
8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilmek.
9
Mesleki alanda sosyal ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma bilincine sahip olabilmek.
10
Mesleki çalışma hayatında alanı ile ilgili proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olabilmek.
11
Mesleği ile ilgili, modern yöntemleri, modern teknik ve hesaplama araçlarını ve bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
12
Toplum sağlığı ve refahı için gerekli bilince sahip olabilmek.
13
Gıda bilimine ilişkin ulusal ve uluslararası standartlar hakkında bilgi edinebilmek.
14
Girişimcilik, organizasyon yeteneklerini geliştirebilme ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
15
Gıda Teknolojisi uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konularının bilinmesi ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Spektroskopik analiz yöntemlerinin uygulanabilmesi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Temel enstrumental analiz terimleri hakkında bilgi sahibi olunması
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kalibrasyon ve kalibrasyon grafiği çizme işlemlerini yapabilme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Refraktometrik ve polarimetrik analizlerin uygulanabilmesi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kromatografik analiz yöntemlerinin uygulanabilmesi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416076