PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA TEKNOLOJİSİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Fermente Gıdalar Teknolojisi
GID273
4
3 + 0
5,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Gıda Teknolojisi -
Ön Lisans
()
Amaç
Ders İçeriği
Hafta
Konu
1
Giriş: fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaların fermantasyonda oynadığı rol.
2
Fermantasyon biyokimyası ve metabolizması
3
Karbonhidratlar ve bunların farklı ürünlere dönüşümü
4
Starter kültürlerin üretimi
5
Starter kültürlerin izolasyonları ve korunmaları,
6
Fermente ürünlerin sağlık üzerindeki etkileri
7
Şarap teknolojisi, üretimi, durultulması, şişelenmesi ve depolanması
8
Malt ve bira teknolojisi, malt eldesi, fermantasyon, durultma, şişeleme
9
Asetik asit fermantasyonu, sirke üretim yöntemleri, asetatörler
10
Laktik asit fermantasyonu, turşu ve zeytin teknolojisi,
11
Geleneksel fermente ürünler; tarhana, boza, şalgam
12
Yüksek alkollü içkiler ve damıtma teknolojisi, rakı, cin, votka, likörler
13
Fermentörler, fermentörlerde materyal ve enerji dengesi, sürekli fermentasyon teknolojisi
14
Mikrobiyel enzim ve sitrik asit üretimi
Program Çıktıları
1
Gıda bilim dalı ve ilgili diğer bilim dalları konularında yeterli bilgi birikimi ile gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilmek.
2
Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilmek.
3
Gıda bilim dalı alanı ile ilgili laboratuvar bilgisine ve deneyimine sahip olabilmek.
4
Gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilmek.
5
Gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilmek ve gıdaların kalite kontrollerini yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilmek.
6
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.
7
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilmek.
8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilmek.
9
Mesleki alanda sosyal ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma bilincine sahip olabilmek.
10
Mesleki çalışma hayatında alanı ile ilgili proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olabilmek.
11
Mesleği ile ilgili, modern yöntemleri, modern teknik ve hesaplama araçlarını ve bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
12
Toplum sağlığı ve refahı için gerekli bilince sahip olabilmek.
13
Gıda bilimine ilişkin ulusal ve uluslararası standartlar hakkında bilgi edinebilmek.
14
Girişimcilik, organizasyon yeteneklerini geliştirebilme ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
15
Gıda Teknolojisi uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konularının bilinmesi ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Mikroorganizmaların ürettiği veya salgıladığı maddelerin gıdanın muhafaza edilmesinde oynadığı rolün kavranması
5
4
1
3
1
1
1
2
1
1
3
1
1
1
1
Fermantasyon biyokimyasının temel ilkeleri, Fermente gıdaların üretimindeki temel kavramlar
5
3
1
2
1
1
1
3
1
1
3
1
3
1
1
Gıda teknolojisinde yararlı mikroorganizmaların kullanımı
4
3
1
3
1
1
1
2
1
1
2
1
1
1
1
Fermantasyon ve fermentörlerle ilgili temel hesaplamaların yapılması
3
1
1
1
1
1
1
1
1
1
3
1
1
1
1
Ortalama Değer
4,25
2,75
1
2,25
1
1
1
2
1
1
2,75
1
1,5
1
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416088