PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
ÜRETİMDE KALİTE KONTROL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Akreditasyon ve Akreditasyon Denetimi
ÜKK102
4
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Üretimde Kalite Kontrol -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Dersin amacı, eğitimde, sağlıkta, belgelendirme faaliyetlerinde, laboratuvar ve test kuruluşlarında akreditasyon ihtiyacı ve süreçleri konusunda bilgilendirilmesidir.
Ders İçeriği
Akreditasyon, akreditasyon ihtiyacı. Akreditasyon kurumlarının sahip olması gereken nitelikler. Akreditasyon süreci, belgelendirme. Eğitimde ve sağlıkt sektörlerinde akreditasyon.
Hafta
Konu
1
Akreditasyon denetimi
2
Akreditasyonun önemi
3
Akreditasyon raporu ve itiraz prosedürü
4
Akreditasyonda örnek olaylar
5
Ara sınav
6
Belgelendirme ve Akreditasyon ile ilgili temel kavramlar
7
Akreitasyonda örnek olaylar.
8
Denetim, ön denetim, denetçi seçimi
9
Akreditasyon yapılan alanlar
10
Akreditasyonun yenilenmesi, askıya alınması ve geri çekilmesi
11
TÜRKAK ve idari yapısı
12
TÜRKAK
13
Küçük ve Önemli Uygunsuzluklar
14
Yerel, bölgesel ve uluslararası akreditasyon örgütleri.
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Bireysel olarak alanı veya alan dışından kişilerden oluşan takımlarda etkin olarak çalışabilme, sorumluluk alma becerisi
3
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi, veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
4
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
5
Üretim için uygun malzemeleri seçebilme ve malzeme muayene yöntemlerini uygulama becerisi
6
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi
7
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma
8
Teknik resim okuma, çizme, teknik iletişim kurma ve bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim yapma becerisi
9
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi
10
Yenilikçilik, girişimcilik konusunda bilgiye sahip olma ve yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile gelişmeleri izleyebilme
11
Kalite, standardizasyon, toplam kalite yönetimi, yalın üretim, üretken bakım, kalite maliyetleri, proje yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olma becerisi
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi
13
İhtiyaç duyduğu ölçme ve kontrol aletlerini kullanabilme, cihazların kalibrasyonları yapabilme becerisi.
14
İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Akreditasyon ve onunla ilgili kavramları açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Akreditasyon ilgili kurumları tanır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Akreditasyon sürecinde prosedürlere göre faaliyetler planlar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/418688