PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
ÜRETİMDE KALİTE KONTROL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Üretim Planlama ve Kontrol
ÜKK154
4
3 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Üretimde Kalite Kontrol -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
İşletmelerde kullanılan üretim planlama tekniklerinin öğretilmesi ve başarı ile uygulanması.
Ders İçeriği
Atölye tipi üretim, seri üretim ve parti tipi üretimlerin kıyaslanması, üretim planlama stratejileri, kapasite planlaması, ana üretim planlaması, üretim çizelgelemesi, proje yönetimi, kritik yol yöntemi ve Pert şeması, stok kontrolu ve yönetimi.
Hafta
Konu
1
Ders içeriğinin tanıtılması
2
Üretim tipleri ve kıyaslanması
3
Üretim planlama stratejileri
4
Talebi izleme stratejisi
5
Sabit üretim stratejisi
6
Karma strateji
7
Stratejilere göre gerekli işçi sayısı belirleme
8
Ara sınav - Stratejilere göre gerekli işçi sayısı belirleme
9
Kritik yol yöntemi
10
Gantt şeması ve kaynak dağılım grafiği
11
Pert şeması
12
Ürün ağaçları
13
Stok kontrolü ve yönetimi
14
Güvenlik stoğu hesaplama
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Bireysel olarak alanı veya alan dışından kişilerden oluşan takımlarda etkin olarak çalışabilme, sorumluluk alma becerisi
3
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi, veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
4
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
5
Üretim için uygun malzemeleri seçebilme ve malzeme muayene yöntemlerini uygulama becerisi
6
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi
7
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma
8
Teknik resim okuma, çizme, teknik iletişim kurma ve bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim yapma becerisi
9
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi
10
Yenilikçilik, girişimcilik konusunda bilgiye sahip olma ve yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile gelişmeleri izleyebilme
11
Kalite, standardizasyon, toplam kalite yönetimi, yalın üretim, üretken bakım, kalite maliyetleri, proje yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olma becerisi
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi
13
İhtiyaç duyduğu ölçme ve kontrol aletlerini kullanabilme, cihazların kalibrasyonları yapabilme becerisi.
14
İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Kritik yol yöntemine göre projenin tamamlanma zamanını hesaplayabilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
Üretim tiplerini ve planlama stratejilerini bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
Pert Şemasına göre projenin tamamlanma zamanını tahmin edebilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
Stok kontrol kavramını bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
Hangi üretim tipinde hangi stratejinin uygulanacağına karar verebilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
5
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/418690