PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
ÜRETİMDE KALİTE KONTROL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Kalite Yönetim Sistemleri II
ÜKK205
4
2 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Üretimde Kalite Kontrol -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemlerinin ana ve alt maddelerini örnek uygulamalar yaparak öğrenmek.
Ders İçeriği
Çevre yönetim sistemi (ISO 14001), iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi (OHSAS 18001), gıda güvenliği yönetim sistemi (ISO 22000), AB standartlarıyla ürün belgelendirme (CE İşaretleme).
Hafta
Konu
1
Ders içeriğinin tanıtılması
2
ISO 14001 Çevre yönetim sisteminin şartları
3
Çevre politikası
4
Planlama
5
Uygulama ve faaliyetler
6
Kontrol etme
7
Yönetimin gözden geçirmesi
8
Ara sınav - Yönetimin gözden geçirmesi
9
İş sağlığı ve güvenliğinin genel prensipleri
10
OHSAS 18001 standardı , İSG politikası , Planlama
11
Uygulama ve işletme, Kontrol ve düzeltici faaliyet
12
Yönetimin gözden geçirmesi
13
ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi
14
ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, CE
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Bireysel olarak alanı veya alan dışından kişilerden oluşan takımlarda etkin olarak çalışabilme, sorumluluk alma becerisi
3
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi, veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
4
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
5
Üretim için uygun malzemeleri seçebilme ve malzeme muayene yöntemlerini uygulama becerisi
6
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi
7
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma
8
Teknik resim okuma, çizme, teknik iletişim kurma ve bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim yapma becerisi
9
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi
10
Yenilikçilik, girişimcilik konusunda bilgiye sahip olma ve yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile gelişmeleri izleyebilme
11
Kalite, standardizasyon, toplam kalite yönetimi, yalın üretim, üretken bakım, kalite maliyetleri, proje yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olma becerisi
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi
13
İhtiyaç duyduğu ölçme ve kontrol aletlerini kullanabilme, cihazların kalibrasyonları yapabilme becerisi.
14
İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi standart maddelerini bilir.
-
-
5
-
-
-
-
-
-
-
3
-
-
-
ISO 22000 standart maddeleri ve CE İşaretlemesi hakkında bilgi sahibi olur.
-
-
5
-
-
-
-
-
-
-
3
-
-
-
ISO 14001 ve OHSAS 18001 sistemleri için prosedür, talimat, form hazırlayabilir
-
-
5
-
-
-
-
-
-
-
3
-
-
-
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standart maddelerini bilir.
-
-
5
-
-
-
-
-
-
-
3
-
-
-
Çevre boyutlarını ve etkilerini tanımlayabilir.
-
-
5
-
-
-
-
-
-
-
3
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
5
-
-
-
-
-
-
-
3
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/418692