PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
ÜRETİMDE KALİTE KONTROL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Kalite Maliyetleri ve Kalite Bilgi Sistemleri
ÜKK206
4
2 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Üretimde Kalite Kontrol -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Öğrencilerin kalitesiz üretim sonucunda ortaya çıkacak olan maliyetleri tanıması, kalite hedefine ulaşmak ve ve kaliteyi sürdürmek üzere katlanılan, çeşitli başarısızlıklarla yüzleşilen maliyetleri tanıması, sınıflandırması ve bu süreçteki bilgi edinme yollarını öğrenmesidir.
Ders İçeriği
Kalite maliyetlerini bilmek, kalite maliyetlerini sınıflandırmak, kalitesizliğin bir maliyet kaynağı olduğunu kavramak ve kalite ile ilgili verileri elde edip bunların yorumlanmasının sağlanması.
Hafta
Konu
1
Ara Sınav
2
Kalite maliyet verilerinin analiz edilmesi ve tahmini
3
Başarısızlık Maliyetleri (İç ve Dış)
4
Feigenbaum'un PAF Modeli ve BS6143
5
kalite Bilgi Sistemi ve Kalite Maliyetlerinin verilerinin toplanması
6
Çeşitli örneklerle kalite maliyetlerinin hesaplanması
7
Kalite maliyetlerine giriş
8
Kalitesizlik maliyetlerinin sınıflandırılması
9
Kalite maliyetlerinde iyileştirme
10
Tekrar.
11
Ölçme ve Değerlendirme Maliyetleri
12
Önleme Maliyetleri
13
Kalite maliyetine yönelik modeller
14
Uygunluk-Uygunsuzluk Maliyetleri
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Bireysel olarak alanı veya alan dışından kişilerden oluşan takımlarda etkin olarak çalışabilme, sorumluluk alma becerisi
3
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi, veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
4
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
5
Üretim için uygun malzemeleri seçebilme ve malzeme muayene yöntemlerini uygulama becerisi
6
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi
7
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma
8
Teknik resim okuma, çizme, teknik iletişim kurma ve bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim yapma becerisi
9
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi
10
Yenilikçilik, girişimcilik konusunda bilgiye sahip olma ve yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile gelişmeleri izleyebilme
11
Kalite, standardizasyon, toplam kalite yönetimi, yalın üretim, üretken bakım, kalite maliyetleri, proje yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olma becerisi
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi
13
İhtiyaç duyduğu ölçme ve kontrol aletlerini kullanabilme, cihazların kalibrasyonları yapabilme becerisi.
14
İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Kaliye maliyetlerinin örgüt için önemini bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Önleme, Ölçme ve Değerlendirme ve başarısızlık maliyetlerinin arasındaki farkları bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kalite bilgi sistemi aracılığı ile maliyet verilerini toplar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
PAF modeline göre kalite maliyetlerini sınıflandırır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/418693