PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
ÜRETİMDE KALİTE KONTROL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Üretim Sistemleri ve İş Etüdü
ÜKK257
4
2 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Üretimde Kalite Kontrol -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Üretim sistemleri, stratejileri ve uygulama örneklerinin tanıtılması, işletmede verimliliği arttırmak için en uygun çalışma metotlarının seçilmesini sağlama ve işin yapılış sürelerini belirleme becerisi kazandırılması.
Ders İçeriği
İş etüdü tanımı, akış organizasyonu, zaman etüdü, iki el süreç şemaları, metot etüdü, akış analizi, metot geliştirmede 6 basamak yöntemi, iş örneklemesi, sentetik hareket zaman sistemleri. Üretim sistemlerinin sınıflandırılması, tam zamanında üretim sistemleri, üretimde parti tipi ve seri üretim, yalın üretim, grup teknolojisi, bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim kavramlarına giriş.
Hafta
Konu
1
Ders içeriğinin tanıtılması
2
İş etüdü
3
Zaman etüdü
4
Metod etüdü
5
Standart zaman hesaplama
6
Üretim sistemlerinin sınıflandırılması
7
Yalın üretim
8
Ara sınav
9
Tam zamanında üretim
10
Hücresel üretim sistemi
11
U tipi yerleşim
12
Tek parça akışı
13
Kanban
14
Smed
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Bireysel olarak alanı veya alan dışından kişilerden oluşan takımlarda etkin olarak çalışabilme, sorumluluk alma becerisi
3
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi, veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
4
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
5
Üretim için uygun malzemeleri seçebilme ve malzeme muayene yöntemlerini uygulama becerisi
6
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi
7
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma
8
Teknik resim okuma, çizme, teknik iletişim kurma ve bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim yapma becerisi
9
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi
10
Yenilikçilik, girişimcilik konusunda bilgiye sahip olma ve yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile gelişmeleri izleyebilme
11
Kalite, standardizasyon, toplam kalite yönetimi, yalın üretim, üretken bakım, kalite maliyetleri, proje yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olma becerisi
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi
13
İhtiyaç duyduğu ölçme ve kontrol aletlerini kullanabilme, cihazların kalibrasyonları yapabilme becerisi.
14
İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Kanban sistemin işleyişi ve Smed tekniği hakkında bilgi sahibidir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Standart zamanı hesaplayabilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
İş etüdü prensiplerini bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Hücresel üretim sistemleri, U tipi yerleşim ve Tek parça akışı hakkında bilgi sahibidir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tam zamanında üretim sistemini bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/418699