PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
ÜRETİMDE KALİTE KONTROL
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Ergonomi
MOS223
3
2 + 0
2,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Üretimde Kalite Kontrol -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
İşyeri alet ve teçhizatlar ile işyeri koşullarının insana uyumlu hale getirilmesi yöntemlerinin tanıtılması.
Ders İçeriği
Ergonominin amaçları, anatomi ve vücut mekanizmaları, iş istasyonu ve ekipman tasarımı için antropometrik prensipler, fizyoloji-iş yükü, iş kapasitesi, fiziksel çevre dizaynı, ergonomik işyeri dizaynı, ofis ergonomisi, insan-makine etkileşimi, insanın makina ve çevre ile ilişkileri, donanım ve çevre tasarımında insan faktörü, kontrol araçları ve tasarımları, çevre faktörlerinin insan üzerine etkileri, çalışma yerinin düzenlenmesi, vardiya ve yaşın çalışma üzerine etkileri.
Hafta
Konu
1
Ders içeriğinin tanıtılması
2
Ergonominin amaçları
3
Anatomi ve vücut mekanizmaları
4
Antropometrik prensipler
5
Ergonomik işyeri dizaynı
6
Ofis ergonomisi
7
İnsan-makine etkileşimi
8
Ara sınav - İnsan-makine etkileşimi
9
İnsanın makina ve çevre ile ilişkileri
10
Donanım ve çevre tasarımında insan faktörü
11
Kontrol araçları ve tasarımları
12
Çevre faktörlerinin insan üzerine etkileri
13
Çalışma yerinin düzenlenmesi
14
Yaşın çalışma üzerine etkileri
Program Çıktıları
1
Matematik, fen bilimleri ve kendi alanı ile ilgili yeterli düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisi.
2
Bireysel olarak alanı veya alan dışından kişilerden oluşan takımlarda etkin olarak çalışabilme, sorumluluk alma becerisi
3
Yönetim sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, akredite edilmesi, denetlenmesi, veya mevcut sistemin iyileştirilmesinde öncü rol üstlenme becerisi.
4
Temel düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile alanındaki yazılımları, donanımları kullanma becerisi.
5
Üretim için uygun malzemeleri seçebilme ve malzeme muayene yöntemlerini uygulama becerisi
6
Problemleri analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve uygun yöntem veya modelleme tekniklerini uygulayabilme becerisi
7
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılâp Tarihi konusunda bilgi sahibi, tarihi değerlere ve insan haklarına saygılı olma
8
Teknik resim okuma, çizme, teknik iletişim kurma ve bilgisayar destekli tasarım programları ile çizim yapma becerisi
9
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme ve düşüncelerini ve önerilerini paylaşabilme; kendisini ve mesleğini temel düzeyde bir yabancı dilde (İngilizce) ifade edebilme becerisi
10
Yenilikçilik, girişimcilik konusunda bilgiye sahip olma ve yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile gelişmeleri izleyebilme
11
Kalite, standardizasyon, toplam kalite yönetimi, yalın üretim, üretken bakım, kalite maliyetleri, proje yönetimi konularında bilgi ve beceri sahibi olma becerisi
12
Geleneksel ve modern üretim yöntem ve araçları, üretim planlama, fizibilite ve fabrika düzenleme konularında bilgi sahibi olma becerisi
13
İhtiyaç duyduğu ölçme ve kontrol aletlerini kullanabilme, cihazların kalibrasyonları yapabilme becerisi.
14
İş sağlığı ve güvenliği, risk analizi, iş hukuku bilgisine sahip; etik ilke ve yaklaşımları kavramış, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini kazanmış olma
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Antropometrik verileri değerlendirebilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Fiziksel ve zihinsel iş ve enerji gereksinimlerini hesaplayabilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ergonomide kullanılan teknik metodolojileri bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
İş sistemlerini ergonomik açıdan analiz edebilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Fiziksel çevreyi ergonomi prensiplerine göre tasarlayabilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/418789