PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ECZANE HİZMETLERİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Organik Kimya
ECH216
4
3 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Eczane Hizmetleri -
Ön Lisans
(Yüz Yüze)
Amaç
Öğrencilere organik bileşiklerin yapısını kavramayı, bileşiklerin kimyasal yapılarını okutmayı ve alkan, alken, alkin, alkol, eter, amin, aldehit, keton, karboksilli asit türevlerinin tanımlanmasını, sınıflandırılmasını, isimlendirilmesini ve elde ediliş yöntemlerini teorik olarak öğretmek
Ders İçeriği
Organik bileşiklerin kimyasal yapısını kavrayabilme, kimyasal bileşiklerin adlandırılması, karbon elementinin özelliklerini ve diğer elementerle kurduğu bağların öğretilmesi,alkol, aldehit, keton ,amin, karboksilli asit ve türevlerinin açıklanması,hidrokarbonların sınıflandırılması, benzen halkası ve aromatik bileşiklerin tanımlanması
Hafta
Konu
1
Organik Kimya’ya Giriş
2
Organik Kimya’da Temel Kavramlar
3
Organik Asitler ve Bazlar
4
Alifatik Hidrokarbonlar
5
Alkan, Alken ve Alkinler
6
Alkoller, Fenoller, Eterler ve Epoksitler
7
Aldehitler ve Ketonlar, Aminler, Amitler
8
Ara Sınav
9
Organik Asitler ve Ester Bileşikleri
10
Aromatik Bileşikler I (Aromatiklik kavramı ve aromatik özellikler)
11
Aromatik Bileşikler II (Adlandırma Kuralları)
12
Heterosiklik Bileşikler I : Genel bilgiler, Tanım ve Sınıflandırma
13
Heterosiklik Bileşikler II : Adlandırma Kuralları
14
Final Sınavı
Program Çıktıları
1
Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
2
İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
3
Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
4
Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır.
5
Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
6
Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
7
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
8
Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
9
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
10
Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
11
Eczane Hizmetlerinde hizmet süreçleri hakkında bilgiye sahiptir.
12
Eczane hizmetleri alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi eczacının sorumluluğunda yürütür bununla birlikte mevcut sorumlara çözümler üretir.
13
Sağlık alanında özellikle eczane hizmetlerini içeren konularda, ihtiyaç duyduğu güncel bilgileri içeren kitapların, uygulama araç-gereçlerinin, yeni teknolojilerin kullanımını bilir.
14
Eczane teknikeri olarak dahil olabileceği laboratuvarları tanır, bu laboratuvarlar ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgi sahibi olur, laboratuvar güvenliği kurallarını öğrenir.
15
Eczacılık alanındaki fikri mülkiyet unsurlarını öğrenir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Organik bileşiklerin kimyasal yapısını kavrar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Organik bileşikleri adlandırır
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Benzen halkası ve aromatik bileşikleri tanımlar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
İlaçların organik yapısını tanımlar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/419011