PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
EVDE HASTA BAKIMI
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Beslenme İlkeleri
EHB250
2
2 + 0
3,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Evde Hasta Bakımı -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Yeterli ve dengeli beslenmeye zemin hazırlayacak, beslenmenin sağlıkla ilişkisini açıklayıcı bilgi verilmesi
Ders İçeriği
Beslenmenin tanımı ve önemi, besin ögeleri ve fonksiyonları, özel durumlarda beslenme öğrenilir ve tartışılır
Hafta
Konu
1
Beslenmenin Tanımı ve Önemi
2
Beslenmenin Tanımı ve Önemi
3
Karbonhidratların yapısı, önemi ve sınıflandırılmaları
4
Proteinlerin yapısı, önemi ve sınıflandırılmaları
5
Lipidlerin yapısı, önemi ve sınıflandırılmaları
6
Su ve minerallerin fiziksel ve kimyasal özellikleri
7
Vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri
8
Vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri
9
Besin Grupları
10
Beslenme kaynaklı hastalıklar
11
Özel durumlarda beslenme
12
Özel durumlarda beslenme
13
Hastalıklarda beslenmenin önemi
14
Hastalıklarda beslenmenin önemi
Program Çıktıları
1
Sağlık bakım sistemi içinde evde bakım hizmetlerinin yerini, evde bakım profesyonellerinin rol ve sorumluluklarını, hizmet sunumunda ekip çalışmasının önemini açıklayabilme
2
Evde Hasta Bakımı alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, çözüm önerileri geliştirebilme ve bilişim teknolojilerini geliştirebilme
3
Evde Hasta Bakımı alanı ile ilgili uygulamalarda, değerlendirmede ve bilgilendirmede toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere göre bakım verebilme
4
Ev ortamında birey, aile, sağlık çalışanları açısından güvenli çevre oluşturulmasında risklere yönelik gerekli önlemleri alabilme
5
Etik ilkelerin ve etik kurulların eğitim uygulama ve araştırma alanlarında birey ve toplum için önemini açıklayabilme ve yaşam boyu öğrenme gereksiniminin sürekliliğini kavrayabilme
6
Sağlıklı ve hasta bireye verilen bakımının kalitesini ve sonuçlarını sağlık ekibi üyeleri ile değerlendirebilme
7
Sağlıklı ve hasta bireyi gelişim dönemlerine göre tanımlanan gereksinimlere uygun girişimleri uygulayabilme
8
En az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar yabancı dil bilgisine sahip olabilme
9
Hasta ve sağlıklı bireye-aileye -topluma sağlık eğitimi verebilme
10
Yaş dönemlerine uygun Evde Hasta Bakımı alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme
11
Toplumsal sorumluluk bilinci ile yaşadığı sosyal çevre içinde proje ve etkinlik planlayabilme
12
Birey, aile ve topluma hastalıkları önleyici, tedavi edici ve destekleyici evde bakım girişimlerini uygulayabilme, güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip edebilme
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki yerini kavrayabilme
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
Temel beslenme bilgisine sahip olur.
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Su, mineraller ve vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenebilme
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
Besin öğelerinin sınıflandırılmasını öğrenebilme
4
4
4
5
4
4
4
4
4
4
4
4
Besin öğesi yetersizlikleri-sağlık ilişkisini kavrayabilme
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
Besin öğelerinin sağlıklı beslenmedeki yerini kavrayabilme
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Temel beslenme bilgisine sahip olur.
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
Su, mineraller ve vitaminlerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini öğrenebilme
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
Besin öğelerinin sınıflandırılmasını öğrenebilme
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Besin öğesi yetersizlikleri-sağlık ilişkisini kavrayabilme
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Ortalama Değer
4,3
4,4
4,4
4,5
4,4
4,4
4,4
4,4
4,4
4,4
4,4
4,4
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423293