PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Genel Turizm
TUR107
1
3 + 0
5,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Yüz Yüze)
Amaç
Turizmle ilgili temel kavramlar ve turizm endüstrisi ve faaliyetleri hakkında bilgi vermek ve turizmle ilgili dersler için altyapıyı oluşturmak amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği
Turizm sektöründeki temel kavramları, turizm işletmeleri, turist kavramını ve turizmin önemi, turizmin çevresel özellikleri, turizmin dünü, bugünü ve geleceğine yönelik bilgiler içerir.
Ders Veren
Emine SADIÇ
Hafta
Konu
1
Derse Genel Giriş Ve Ders İçeriğinin Tartışılması
2
Turizmin Genel Yapısı Ve Temel Kavramlar
3
Turizm Çeşitleri
4
Turizmin Gelişmesine Etki Eden Unsurlar
5
Turizmin Tarihsel Gelişimi
6
Turizm Endüstrisi
7
Turizm Tesislerinin Niteliğine İlişkin Yönetmelik
8
Turizm Arzı Ve Talebi
9
Turizm Plan Ve Politikası
10
Turizm Ve Ekonomik Çevre
11
Turizmin Toplumsal Ve Fiziksel Çevre İle İlişkisi
12
Türkiye’de Turizmin Gelişimi
13
Türkiye’de Turizm Sorunları
14
Turizm Hareketleri Ve Trendleri
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
3
14
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Sınıf Dışı Çalışma
3
14
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Tartışmalı Ders
2
14
Ara Sınav 1
6
1
Ödev 1
6
1
Final
6
1
Ders İş Yükü:
130
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
5,10
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Turizmle ilgili temel kavramları tanımlayabilir.
5
4
4
4
4
4
4
2
4
4
4
4
4
5
Turizm sektörü hakkında genel bilgilere sahip olur.
5
4
5
5
4
4
4
2
4
4
4
4
4
5
Turizmin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel etkilerini bilir.
4
4
4
4
4
4
4
2
4
4
4
4
4
5
Turizmin tarihsel gelişim sürecini açıklayabilir.
4
4
4
4
4
4
4
1
4
4
4
4
4
5
Turizmin dünü, bugünü ve geleceği hakkında öngörülerde bulunabilir.
5
4
4
4
4
4
4
2
4
4
4
4
4
5
Ortalama Değer
4,6
4
4,2
4,2
4
4
4
1,8
4
4
4
4
4
5
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423420