PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Genel İşletme
TUR109
1
3 + 0
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Yüz yüze )
Amaç
Öğrencilerin işletme bilimi ve işletme yönetimi ile ilgili temel kavramları, işletmenin amaçları ve çeşitlerini, işletmenin etkilediği ve etkilendiği iç-dış çevreyi, işletmenin kuruluş ve büyüme sürecini, işletmenin fonksiyonları hakkında bilgi kazanmalarını sağlamak.
Ders İçeriği
İşletme ve ilgili temel kavramlar, işletme ve çevresi, işletmelerin kuruluş ve büyüme süreçleri, işletmelerin sınıflandırılması, işletmenin fonksiyonları hakkında bilgi vermektir.
Ders Veren
Emine SADIÇ
Hafta
Konu
1
İşletme Ve İşletmecilik Kavramları
2
İşletmenin Amaçları, Çevresi ve Sınıflandırılması
3
İşletmelerin kuruluş nedenleri ve aşamaları
4
İşletmelerde büyüme, bütünleşme ve işbirliği
5
İşletmenin Maliyetleri Ve Gelirleri
6
İşletmenin Performansı
7
İşletmenin Yönetim Fonksiyonu
8
İşletmenin Tedarik Ve Üretim Fonksiyonu
9
İşletmenin Pazarlama Fonksiyonu
10
İşletmenin Finansman Fonksiyonu
11
İşletmenin Muhasebe Fonksiyonu
12
İşletmenin İnsan Kaynakları Fonksiyonu
13
İşletmenin Araştırma- Geliştirme Fonksiyonu Ve İnovasyon
14
İşletmenin Halkla İlişkiler Fonksiyonu
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Tartışmalı Ders
2
14
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
3
14
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması
Beyin Fırtınası
2
7
Ara Sınav 1
6
1
Final
7
1
Ödev (Sunum)
5
1
Ders İş Yükü:
102
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
4
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Temel işletmecilik kavramlarını açıklar.
4
4
1
2
2
2
2
1
1
2
1
1
1
3
İşletmelerin özelliklerini bilir ve sınıflandırılmasını tanımlar.
4
4
1
2
2
2
2
1
1
2
1
1
1
3
İşletmelerin amaçları, kuruluşu ve büyümesi ile ilgili genel bilgilere sahip olur.
4
4
1
2
2
2
2
1
1
2
1
1
1
3
İşletmeyi çevresiyle birlikte var oluş (kuruluş) nedenini analiz edebilir.
4
4
1
2
2
2
2
1
1
2
1
1
1
3
İşletmelerin temel fonksiyonlarını ve işletme departmanlarının işleyişini anlar.
4
4
1
2
2
2
2
1
1
2
1
1
1
3
Ortalama Değer
4
4
1
2
2
2
2
1
1
2
1
1
1
3
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423421