PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Yiyecek İçecek Yönetimi
TUR106
2
3 + 0
4,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Konferans, Haftalık Ödevler, Dönem Projesi, Sunum)
Amaç
Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konunda temel bilgiler öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği
Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması.
Hafta
Konu
1
Yiyecek İçecek Sektörü
2
Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi
3
Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri
4
Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme
5
Bütçeleme aşamaları
6
Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci
7
Mönü planlaması ve geliştirme
8
Yiyecek içecekleri fiyatlama
9
Mutfak planlaması
10
Yiyecek içecek kontrol sistemi
11
Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları
12
Gelir kontrolü
13
İçecek maliyet kontrol süreci
14
Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir.
4
5
3
4
4
3
3
2
2
4
3
4
4
4
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek,
4
5
3
5
4
3
3
2
2
4
3
4
4
4
Yiyecek içecek endüstrisinin gelişiminde rol oynayan faktörleri bilecek.
5
4
4
3
4
3
2
2
2
3
2
3
4
4
Ortalama Değer
4,33
4,67
3,33
4
4
3
2,67
2
2
3,67
2,67
3,67
4
4
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423427