PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Genel Muhasebe
TUR111
1
3 + 0
3,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Sözlü ve görsel anlatım, sunum, uygulama.)
Amaç
Muhasebe ile ilgili temel kavramları özümseyerek, çift taraflı kayıt yönteminin esasları çerçevesinde temel mali tabloları düzenleyebilmeyi amaçlar.
Ders İçeriği
Muhasebe ile ilgili temel kavramlar, temel mali tablolar, hesap kavramı ve türleri, çift taraflı kayıt sistemi, varlık-kaynak-gelir gider ve maliyet hesaplarına ilişkin örnek uygulamalar.
Ders Veren
Erdoğan CEYLAN
Hafta
Konu
1
İşletme ve Muhasebe
2
Temel Muhasebe Eşitliği ve Mali Tablolar
3
Hesap Kavramı ve Hesapların İşleyişi
4
Muhasebe Belgeleri
5
Muhasebe Süreci
6
Hazır Değerler ve Menkul Kıymetler
7
Alacaklar
8
Ticari Mallar
9
Duran Varlıklar
10
Mali Borçlar
11
Ticari ve Diğer Borçlar
12
Özkaynaklar
13
Gelirler ve Giderler
14
İşletmeler ve Hukuki Çerçeve
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
3
14
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Sınıf Dışı Çalışma
1
14
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Tartışmalı Ders
1
14
Ara Sınav 1
3
1
Final
4
1
Ders İş Yükü:
77
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
3,02
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Muhasebe ve muhasebe bilgisinin işletmeler açısından önemini değerlendirebilecektir.
1
1
5
1
3
4
1
1
1
4
1
1
4
1
Bilanço eşitliğinin muhasebe kayıtları için gerekliliğini tartışabilecektir.
1
1
5
1
3
4
1
1
1
3
1
1
4
1
Muhasebe kayıtları için gerekli olan belgelerin neler olduğunu açıklayabilecektir.
1
1
5
1
3
4
1
1
1
3
1
1
4
1
Muhasebede kullanılan defterlerin neler olduğunu açıklayabilecektir.
1
1
5
1
3
4
1
1
1
3
1
1
4
1
Mali karakterli işlemlerin kaydedilmesinin, sınıflandırılmasının ve özetlenmesinin nasıl yapıldığını öğrenecektir.
1
1
5
1
3
4
1
1
1
3
1
1
4
1
Ortalama Değer
1
1
5
1
3
4
1
1
1
3,2
1
1
4
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423435