PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Kırsal Kalkınma ve Kırsal Turizm
TUR222
1
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Yüzyüze)
Amaç
Dünya ve Ülkemizin geleceğinde doğal ve kültürel kaynakların doğru ve yerinde kullanımı ile yöre insanı için katma değerinin olduğu ekonomik aktivitelerin nasıl olması gerektiğinin kavratılması
Ders İçeriği
Kırsal turizm ile ilgili temel kavramlar ve uygulama
Hafta
Konu
1
Kırsalın genel özellikleri
2
Kırsal Turizme yakın kavramlar
3
Türkiye’de mevcut durum
4
Kitle, alternatif, doğa ve sürdürülebilir turizm kavramları içerisinde eko-turizmin yeri ve önemi.
5
Sürdürülebilir kalkınma ve turizm
6
Kırsal turizm çeşitleri
7
Doğal ve kültürel kaynakların korunması
8
Ders Tekrarı+ARASINAV
9
Ekosistem yönetimi ve korunan alanlar.
10
Kırsal turizmin sosyal ve ekolojik etkileri
11
Kırsal turizm ekonomisi, pazarlaması ve yönetimi.
12
Kırsal turizmin uygulama prensipleri.
13
Dünya’da kırsal turizm potansiyeline sahip alanlar ve Kırsal turizm uygulamaları
14
Ders Tekrarı
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Çevre ve doğal kaynak tanımlarını öğrenme
5
3
3
3
3
3
2
2
2
4
3
3
5
4
Turizm ile çevre arasında ilişki kurma
5
3
3
4
4
3
2
2
2
5
4
3
5
5
Geleneksel Turizm ile alternatif Turizmi karşılaştırma becerisi kazanma
5
3
4
4
4
3
2
2
2
5
4
3
4
5
Sürdürülebilirlik kavramını detaylı olarak öğrenme
5
3
3
4
4
3
2
2
2
5
4
3
5
5
Dünya’ da ve ülkemizde doğal ve kültürel kaynak değerlerinin nasıl kullanılması gerektiği bilgisinin elde edilmesi
5
3
4
4
4
3
2
2
2
5
4
3
5
5
Ortalama Değer
5
3
3,4
3,8
3,8
3
2
2
2
4,8
3,8
3
4,8
4,8
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423470