PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Turizm İşletmelerinde Maliyet Kontrolü
TUR231
1
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Sözlü ve görsel anlatım, uygulama, soru-cevap, tartışma.)
Amaç
Maliyet kontrolü mamul ve hizmetlerin satış fiyatının belirlenmesi, gelirin ölçülmesi, envanter değerlemesinin yapılması, işletme yöneticilerine bilgi sağlanması, maliyetlerin kontrol altına alınması, planlamaya ve alınacak kararlara doğrudan yardımcı olunmasını amaçlar. Dolayısıyla dersin amacı bu bilgi ve becerilerin öğrencilere kazandırılmasıdır.
Ders İçeriği
Maliyet muhasebesi ile ilgili temel kavramların bilgisini aktarmak.
Hafta
Konu
1
Maliyet Muhasebesinin Tanımı, Amaçları, Özellikleri, Finansal ve Yönetim Muhasebesi ile İlişkileri
2
Gider, Harcama, Maliyet ve Zarar Kavramları, Giderlerin Sınıflandırılması. Maliyet Muhasebesi Kayıt Düzeni
3
Satışların Maliyeti ve Gelir Tablosunun İncelenmesi. Örnek Uygulamalar.
4
Maliyet Türleri. Hammadde ve İsçilik Maliyetleri, Genel Üretim Giderleri. Maliyetlerin Sınıflandırılması.
5
Stok Değerleme Yöntemleri: FİFO, LİFO ve Ortalama Maliyet Yöntemleri.
6
Kapsamlarına Göre Maliyet Hesaplama Yöntemleri.
7
Safha (Evre) Maliyet Sistemi FİFO Yöntemi
8
Safha (Evre) Maliyet Sistemi (Ortalama Maliyet Yöntemi)
9
Spariş Maliyet Sistemi. Genel Üretim Giderlerinin Bütçelenmesi.
10
Maliyet ve Gider Dağıtım Yöntemleri (1. 2. ve 3. Dağıtım)
11
İkinci Dağıtım Yöntemleri (Doğrudan, Kademeleri, Matematiksel, Planlı ve Matriks Dağıtım Yöntemleri)
12
Birleşik Mamuller ve Ortak Maliyetlerin Dağıtımı.
13
Standart Maliyet Sistemi
14
Diğer Maliyet Sistemleri
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Maliyet Muhasebesi Sistemlerini açıklar
1
1
5
1
4
3
1
1
1
3
1
1
2
1
Üretim maliyeti unsurlarını açıklar
1
1
5
1
4
3
1
1
1
3
1
1
2
1
Maliyet dağıtımlarını (birinci ve ikinci dağıtım) yapabilir
1
1
4
1
4
2
1
1
1
3
1
1
2
1
Tek ve Çok Safhalı Maliyet Sitemine göre mamul maliyetlerini hesaplayabilir
1
1
4
1
4
2
1
1
1
3
1
1
2
1
Diğer Maliyet Sistemlerine göre toplam ve birim maliyetleri hesaplayabilir
1
1
4
1
4
2
1
1
1
3
1
1
2
1
Ortalama Değer
1
1
4,4
1
4
2,4
1
1
1
3
1
1
2
1
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423478