PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Anadolu Uygarlık Tarihi
TUR236
1
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(yüz yüze eğitim)
Amaç
Politik, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmelere yer vererek bilimin, teknolojinin, sanatın birbirleriyle olan etkilerinin, yansımalarının çözümlenmesi. Uygarlığın anlamı çerçevesinde, batının anlamı, kurumların ifadesi ve yeni tarih yazım denemeler
Ders İçeriği
İnsanların bir nesilden diğerine aktardığı başlangıçtan bugüne uygarlık sürecini oluşturan temel olay ve olgular. Eski Ön Asya ve Mısır uygarlıkları, Eski Yunan ve Helen uygarlıkları ve kültürü, Roma uygarlığı, Ortaçağ, Rönesans ve reformlar, Aydınlanma çağı, Amerikan ve Fransız devrimleri, Sanayi devrimi, XIX. yüzyılda ortaya çıkan akımlar ve XX. yüzyılın en önemli olayları. I. ve II. Dünya Savaşları ve sonrası gelişmeler.
Hafta
Konu
1
Uygarlık nedir? Batı uygarlığı nedir? Paleolitikten, neolitiğe geçiş ve geçiş süreci
2
Tarihte Mesopotamya halkları, katkılar, icatlar
3
Doğu Akdeniz halkları: İbrani toplulukları
4
Roma’nın doğuşu : Cumhuriyetten İmparatorluğa:
5
Roma: Hristiyanlaşan İmperium Romanum: Bizans: Ortaçağ’lar
6
İslamiyetin Yayılışı
7
İslamiyetin yayılışı
8
Erken modern Avrupa: Rönesans, keşifler- arasınav
9
Aydınlanma çağına doğru, Bilimsel Devrimler
10
Fransız Devrimi nedenleri ve sonuçları
11
Sanayii Devrimi nedenleri ve sonuçları
12
Savaşlar ve Politik gelişmeler
13
Soğuk savaş dönemi ve Küreselleşme
14
Yirmibirinci yüzyıla bakış
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Uygarlık kavramını öğrenebilme
5
3
4
3
3
3
2
2
2
4
3
3
4
5
Neolitik devrimin insanlık tarihinin dönüm noktası olduğunu kavrayabilme
5
3
4
3
3
3
2
2
2
4
3
3
4
5
Mısır ve Mezopotamya ve Anadolu Uygarlıklarını karşılaştırma yeteneği kazanma
5
3
4
3
3
3
2
2
2
4
3
3
4
5
Çin ve Hint uygarlıkları gibi Uzakdoğu uygarlıklarını tanımlayabilme
5
3
4
3
3
3
2
2
2
4
3
3
4
5
Antik Yunan ve Roma Uygarlıkları arasındaki ilişkileri kavrayabilme
5
3
4
3
3
3
2
2
2
4
3
3
4
5
Ortalama Değer
5
3
4
3
3
3
2
2
2
4
3
3
4
5
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423483