PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Gastronomi Turizmi
TUR253
1
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Turizm ve Otel İşletmeciliği -
Ön Lisans
(Yüz yüze.)
Amaç
Gastronomi ve turizm ilişkisi, gastronomi ve kültür ilişkisi ile gastro turist kavramının incelenmesi ve gastronomi turları hakkında bilgi sahibi olunmasının yanı sıra gastronomi teorisi ve gastronomi turizminin gelişimi, gastronomi cazibe unsurları, güncel gastronomi uygulamaları, sürdürülebilir gastronomi turizmi ve gastronomi turizmi alanında yeni eğilimler konularının incelenmesi amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği
Gastronomi ve gastronomi turizmi kavramları. Gastro turist kavramı. Gastronomi turizminin özellikleri. Gastronomi turizmi arz kaynakları. Sürdürülebilir gastronomi turizmi. Gastronomi turizminin pazarla stratejileri tanıtımı ve geliştirilmesi.
Hafta
Konu
1
Gastronomi ve Kültür
2
Turizm ve Sürdürülebilir Turizm Anlayışı
3
Gastronomi ve Turizm İlişkisi
4
Gastronomi Turizmi Kavramı ve Önemi
5
Gastronomi Turizminin Özellikleri
6
Gastronomi Turizminin Arz Kaynakları
7
Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri
8
Gastro Turist Tipolojileri
9
Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi
10
Gastronomi Turizminin Bölgesel Kalkınmaya Etkileri
11
Gastronomi Turizmi ve Yerel Mutfak
12
Gastronomi Turizminde Pazarlama Yaklaşımları
13
Gastronomi Turizminin Geleceği ve Yeni Eğilimler
14
Türkiye'de Gastronomi Turizmi Çerçevesinde Değerlendirilebilecek Örnekler
Program Çıktıları
1
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olmak; turizm sektörü ile ilgili ulusal ve uluslararası temel kavramları öğrenir.
2
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olur.
3
Seyahat acenteciliği, tur operatörlüğü, turizm coğrafyası, muhasebe, rekreasyon gibi konularda genel bilgiye sahip olur.
4
Yiyecek-içecek, servis, menü planlama, ön büro işlemleri (rezervasyon alma, oda satışı, müşteri karşılama vb.), kat hizmetleri ile ilgili işlemler (odaların temizlik ve düzeni vb.) konularında bilgi sahibi olur.
5
Turizmde yönetim ve pazarlama konularında genel bilgiye sahip olur.
6
Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir.
7
Birlikte çalıştığı bireylerin mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmesine katkı sağlar ve performanslarını adil biçimde değerlendirir.
8
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilgisayar yazılım ve donanımlarını kullanabilme becerisi kazanır.
9
Turizm sektöründe yeterli olabilecek derecede en az bir yabancı dil bilir.
10
Turizm sektöründeki sorunları tanımlayabilir, analiz edebilir ve çözüm önerileri geliştirebilir.
11
Turizm hizmetlerini gerçekleştirirken müşterilerle etkin iletişim kurabilme yeteneğine sahip olur.
12
Kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki alanı ile ilgili süreçleri yerinde inceleyerek uygulama becerisi kazanır.
13
Mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincine sahip olur.
14
Turizm ve otel işletmeciliği ile ilgili konularda edindiği bilgi ve becerileri sürekli geliştirir ve turizm alanıyla ilgili yenilik ve gelişmeleri takip eder.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
Gastronomi ve gastronomi turizmi, destinasyon ve gastro turist kavramlarını öğrenir.
2
2
1
2
1
1
1
1
2
2
2
4
2
3
Gastronomi turizmin önemini ve özelliklerini öğrenir.
2
2
1
2
2
1
2
1
1
2
3
4
3
3
Gastronomi turizminin pazarlama ve tanıtım stratejilerini öğrenir.
2
3
1
2
3
2
2
1
1
3
3
4
2
3
Sürdürebilir turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir.
2
2
1
1
2
1
2
1
1
2
2
4
3
3
Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir.
2
2
1
2
4
1
2
1
1
2
2
4
2
2
Ortalama Değer
2
2,2
1
1,8
2,4
1,2
1,8
1
1,2
2,2
2,4
4
2,4
2,8
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/423495